Bij de keuze van batterijen heb je de keuze tussen de oplaadbare batterijen of de gewone wegwerpbatterijen. Wat is het beste?
Oplaadbare (of herlaadbare) batterijen zijn duurder dan gewone batterijen, maar je kunt ze opnieuw opladen als ze leeg zijn in plaats van ze te moeten wegwerpen. Door regelmatig herlaadbare batterijen te gebruiken, win je zo snel de duurdere aankoop uit. Batterijen bevatten zware metalen en chemicaliën waardoor ze dus een relatief hoge impact op het milieu hebben, ook al recycleer je ze. Zo zijn herlaadbare batterijen dus beter voor het milieu en je portemonnee.
Nadelen oplaadbare batterijen
Toch hebben oplaadbare batterijen ook een aantal nadelen. Zo geven ze minder spanning (1,2 volt ipv 1,5) en lopen ze sneller leeg bij niet-gebruik. Een gewone alkalinebatterij per jaar verliest ongeveer 1% van zijn lading. Een oplaadbare batterij op basis van nikkel-metaalhybride (NiMH) wel 10-20% per jaar. Als je oplaadbare batterijen koopt, koop dan niet automatisch batterijen met een zo hoog mogelijke capaciteit (mAh). Uit onderzoeken is gebleken dat batterijen met hoge capaciteit minder lang meegaan. Deze batterijen kunnen namelijk minder vaak opgeladen worden (aantal laadcycli).
Wanneer gebruik je best oplaadbare batterijen en wanneer gewone?
Wanneer je vaak batterijen moet vervangen is het verstandig om te investeren in oplaadbare batterijen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Voor apparaten die binnen een half jaar à een heel jaar leeg zijn, kies je sowieso beter voor oplaadbare batterijen. Typische apparaten die hier baat hebben bij oplaadbare batterijen zijn scheerapparaten, lampjes (kerst- of fietsverlichting), controllers van spelcomputers, radio’s en digitale camera’s.
Wegens de kleinere capaciteit en vanzelf leeglopen, gebruik je beter gewone wegwerpbatterijen bij apparaten die zeer weinig stroom verbruiken zoals een klok, rekenmachine of een afstandsbediening. Ook voor apparaten die steeds paraat moeten staan zoals rookmelders en zaklampen gebruik je beter gewone batterijen.
Hoe kies je een lader?
Als je oplaadbare batterijen gebruikt, heb je ook nood aan een goede batterijlader. Er bestaan verschillende soorten batterijladers en de prijzen lopen sterk uiteen. Langs de ene kant heb je de goedkope batterijladers die heel traag laden: een herlaadbeurt duurt al gauw 16 uur. Langs de andere kant heb je ook de snelladers die vaak in minder dan 1 uur je batterijen volledig kunnen opladen. Hoe hoger de laadstroom van je batterijlader, hoe sneller je batterijen opgeladen zijn.
Handig zijn laders met een schermpje per batterij zodat je per batterij ziet hoever deze geladen is en wanneer de lading voltooid is.
Tip
- Is je batterij in je muis plat, misschien kun je er toch nog wat langer mee doen.
- Meer weten over de soorten batterijen? Of hoe je wegwerpbatterijen goed moet recycleren? Je vindt het terug op de website van Bebat.