Rommel in je huis zorgt voor kopzorgen en stress. Daarom is opruimen heel belangrijk. Hoe pak je dat nu het beste aan?
- Maak een plan. Het beste kun je stap voor stap, kamer voor kamer, lade voor lade opruimen. Maak dus een plan op om elke dag/week iets op te ruimen. Zo is binnen de kortste keren je volledige huis weer spik en span. Je planning is hierbij een goede leidraad. Zo weet je op elk moment wat je te doen staat.
- Voorzie een vaste plaats voor alles: sleutels steek je in een mandje bij je voordeur, boeken horen thuis in je boekenkast, sokken in je kleerkast, schoenen in de schoenenkast. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar je spullen.
- Neem afscheid. Je hoeft niet voor alles een plaatsje te zoeken. Sommige zaken mag je direct weggooien. Denk bijvoorbeeld aan sokken met gaten erin, kapotte mokken, boeken die je niet meer leest of die al jaren ongelezen in je boekenkast staan. Maak het jezelf makkelijk en gooi kapotte en overbodige spullen weg. Alle spullen die je niet hebt, hoef je niet te ordenen en op te ruimen.
- Plan vaste opruimtijden in. Door regelmatig op te ruimen geef je rommel geen kans en blijft je huis op elk ogenblik netjes.
- Schakel een hulplijn in. Uiteraard hoef je er niet alleen voor te staan in je opruimsessies. Roep dus gerust de hulp in van je gezinsleden om hun steentje bij te dragen. Want waarschijnlijk heb jij die rommel ook niet alleen veroorzaakt. En wie rommel maakt, mag opruimen! Zo kan twee maal per week met het ganse gezin een kwartiertje opruimen in huis wonderen doen.
- Vergeet ook je computer niet. Rommel op je computer in de vorm van bestanden en foto’s die overal (of nergens) rondslingeren op je harde schijf, pak je ook best aan. Hoe je dat doet voor je foto’s lees je hier.
Op zoek naar meer praktische tips om te starten met opruimen? Je leest het hier: opruimen met een goed plan.