Oorbellen tekenen met een 3D pen

Oorbellen tekenen met een 3D pen

Tekenen met een 3D pen opent een heleboel perspectieven om je droedels tastbaar te maken. Met dit gratis ontwerp om zelf je oorbellen te tekenen leer je jezelf ondertussen de techniek aan.

Nodig:

 • 3D pen. Ik gebruik een Polaroid 3D pen.
 • Plastic filament kleur naar eigen keuze
 • Volle powerbank
 • Hard doorzichtig plastiek (ik gebruik een dichtgelaste lamineerfolie)
 • Oorbellenpatroon/ eigen ontwerp
 • Oorbelhaakjes  van oude oorbellen/ nieuwe haakjes

Doen:

 1. Sluit de polaroid 3D pen aan op de powerbank.
 2. Zet de pen aan met de aan-knop (bovenste knop bij je duim). Er gaat een rood lichtje aan. Als het lichtje blauw wordt is je pen gebruiksklaar.
 3. Ondertussen kan je je patroon klaar leggen onder de doorzichtige folie.  Je kunt onderstaand zenspiratie patroon gratis downloaden en gebruiken:
  patroon oorbel 3d pen zenspiratie
  zenspiratie – patroon oorbel 3d pen
 4. Nu kan je filament naar keuze inbrengen via het gaatje bovenaan op je pen. Druk op de onderste knop om het filament naar de spuitknop te trekken. Blijf drukken tot het juiste kleur uit de spuitknop komt.
 5. Je pen is klaar voor gebruik.
 6. Ga eerst over de contouren van het patroon. Herhaal dit minstens 2 keer.
 7. Maak nu een lusje bovenaan je patroon. Hier gaat je oorbelhaakje straks door.
 8. Nu kan je het centrum van het patroon opvullen door bvb. kriskras van de ene kant naar de andere kant draad te trekken. Je kan ook kiezen om telkens van boven naar onder te gaan. Dan krijg je een rechtlijnig horizontaal patroon. Liever een patroon van horizontale lijntjes? Gebogen lijnen? Alles kan. Jij ontwerpt en probeert uit.
 9. Tevreden? Ik werk het stukje af door nog een keertje extra de omtrek te overlopen.
 10. Tijd om je oorbel van het folie te halen. Haakje erdoor en tadaa! Nu nog een tweede maken en je eerste setje is klaar!

Tips:

 • Loopt de vulling te snel uit je pen? Je kan de snelheid bijstellen via de knoppen bij je wijsvinger. (trager= onderste knop, sneller= bovenste knop)
 • Je kan ook verschillende kleuren gebruiken. Dat geeft een zeer mooi kleurenspel! Verwissel je filament door op de bovenste knop bij je duim te drukken. Kies een andere kleur en voeg deze in door op de onderste knop bij je duim te drukken. Je bent klaar voor je experiment!
 • Je kan ook direct op het papier werken in plaats van op doorzichtige folie. Het gesmolten filament blijft beter kleven, maar nadien zal je patroon beschadigd zijn, en dus niet meer herbruikbaar.
 • Eigenlijk kan jij best zelf een vorm voor jouw oorbellen bedenken. Aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *