Ontdek de 10 voordelen van een vloer of wand in kurk

kurkwandafwerkingmotiefAls je een vloer of wand wilt afwerken, is het zeker de moeite waard om kurk te overwegen. Kurk is modieus en hip en bovendien een 100% milieuvriendelijk product dat een aanrader is voor elke vloer- en wandbekleding. Ontdek hieronder de talrijke voordelen van kurk.

 

Voordelen van kurk:

 1. Een kurkvloer is aangenaam warm en dus uitermate geschikt om blootsvoets op te lopen.
 2. Bovendien is een kurkvloer geluidsdempend en klankverbeterend.
 3. Kurk is ook een volledig natuurlijk en milieuvriendelijk product. Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Deze schors groeit terug aan, zodat dit niet schadelijk is voor deze boom.
 4. De plaatsing van kurk kan gebeuren door zowel een specialist als een doe-het-zelver.
 5. Kurk is waterafstotend en kan dus perfect in vochtige ruimtes gebruikt worden. Ook in keuken en badkamer dus!
 6. Kurk is onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur. Door de beschermende toplaag na de plaatsing volstaat een onderhoud met een weinig water en stofzuiger.
 7. Kurk kan zowel als vloerbedekking of als wandbedekking gebruikt worden.
 8. Kurk is warmte isolerend. Het voelt niet alleen lekker warm aan als je er blootsvoets op loopt, maar het houdt de warmte ook langer in de ruimte. Extra voordelig voor je portemonnee dus.
 9. Een kurkvloer is een gezonde vloer. Het absorbeert de schokken tijdens het stappen (wat goed is voor de gewrichten) en het is bovendien stofafstotend. Ook bacteriën en schimmels maken geen kans waardoor het uitermate geschikt is bij astma of stof allergieën.
 10. Kurk is verkrijgbaar in verschillende kleurschakeringen en afwerkingen. Het is mogelijk om het effect van een groot oppervlak te bereiken of juist het effect van een tegelvloer. Dit alles volledig naar wens.

Voorbeelden van kleurschakeringen en afwerkingen:

Een wandafwerking in kurk met motief:

kurkwandafwerkingmotief

een wandafwerking in kurk zonder motief:

kurkwandoppervlak

een vloerafwerking in kurk met tegelmotief:

kurkvloertegelafwerking

Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan een kurkvloer:

 • Kurk kan verkleuren op termijn. Dit wordt extra versneld door de UV-stralen van zonlicht.
 • Pas op met zware meubels. De afdruk kan blijvend zijn in de kurk na het verplaatsen.
 • De beschermende toplaag moet vernieuwd worden na zo’n 10 jaar. Gelukkig kun je dit eenvoudig zelf doen.

Het plaatsen van kurk.

Kurk kan op 2 manieren geplaatst worden:

 • Het meest gebruikt is de gelijmde kurkvloer. Hierbij worden kurktegels op een egale ondergrond vastgelijmd. Na plaatsing wordt de vloer afgewerkt met een vernislaag waardoor het geheel waterafstotend wordt.
 • Het is ook mogelijk om een zwevende kurkvloer te plaatsen. Dit zijn klikpanelen met kurk erop. De plaatsing is vergelijkbaar met de plaatsing van kliklaminaat.

Conclusie

Door de aangename warmte van kurk en het milieuvriendelijke karakter, gecombineerd met de onderhoudsvriendelijkheid en de lange levensduur is kurk zeker het overwegen waard. Een kurkvloer of wand in kurk is bovendien uitermate geschikt voor in de slaapkamer, de badkamer of de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *