Onkruid op stoep of terras ecologisch verwijderen

Soms heb ik het gevoel dat ik in een strijd verwikkeld ben met onkruid. En meestal verlies ik. Hoe kun je de strijd winnen op een milieuvriendelijke manier?

Verwijderen van onkruid

Een aantal milieuvriendelijke manieren om onkruid op verhardingen te verwijderen.

  • Met de hand onkruid wieden. Dit is heel effectief omdat je zeker kunt weten dat je het onkruid met z’n wortels verwijdert. Maar het is natuurlijk heel veel werk en niet zo gezond voor je rug en je knieën.
  • Voegenborstel. Met een voegenborstel of voegenkrabber kun je gemakkelijk onkruid verwijderen tussen de voegen van de tegels van je trottoir en/of terras. Met een voegenkrabber verwijder je het onkruid met de wortel.
  • Onkruidbrander. Door een onkruidbrander enkele seconden boven het onkruid te houden, verhit je het onkruid zodanig dat de cellen openbarsten en het onkruid uitdroogt en uiteindelijk afsterft. Er bestaan onkruidbranders op gas en op elektriciteit. Deze op gas werken met een gasfles. Hierdoor zijn ze zwaarder in gebruik dan deze op elektriciteit, maar wel een heel stuk krachtiger. Tip: gebruik een onkruidbrander best op droge dagen, dan is het effect het grootst. Twijfel je welk soort onkruidbrander je best koopt? Voor verhardingen (zeker als je er veel hebt), is een gas onkruidbrander het beste, om plaatselijk onkruid te verbranden in je bloemborders, volstaat een elektrische brander. Het gebruik van de onkruidbrander moet je regelmatig herhalen omdat je enkel het bovenste gedeelte van het onkruid verwijdert en niet de wortels.
  • Heet water. Heet water werkt op hetzelfde principe als een onkruidbrander. Door de verhitting droogt het onkruid uit en sterft het af. Je kunt bijvoorbeeld het kookvocht van je aardappelen op onkruid gieten. Het zetmeel van de aardappelen heeft een extra positieve werking.
  • Azijn, zout en bleekwater zouden ook werken maar dit is niet ecologisch. Gebruik dit dan ook niet. Zo is azijn bijvoorbeeld heel slecht voor de bijtjes.

Voorkomen van onkruid

De beste manier om minder werk te hebben met het verwijderen van onkruid is door onkruid te voorkomen. Hoe doe je dit?
  • Goed vegen. Veeg regelmatig je terras, oprit en trottoir. Doe dit liefst elke week en met een harde bezem. Onkruid groeit namelijk beter op een voedingsbodem van afgevallen blaadjes, aarde en mos. Door regelmatig te vegen ga je veel minder last hebben van opkomend onkruid.
  • Verwijder onkruid zo snel mogelijk. Om meer onkruid te voorkomen, is het van belang om het opkomende onkruid zo snel mogelijk te verwijderen. Wacht zeker niet tot het onkruid in bloei komt en zichzelf uitzaait, want dan heb je in de toekomst alleen maar meer werk. Kom dus snel in actie om later minder tijd te steken in het verwijderen van onkruid.
  • Worteldoek onder keitjes. Wil je een extra terrasje met een ondergrond van keitjes. Leg dan zeker eerst een worteldoek. Zo kan opkomend onkruid niet diep wortelen en kun je onkruid eenvoudig verwijderen en zelfs voorkomen door regelmatig te harken.
  • Minder verharding. Zorg tenslotte voor niet teveel verharding. Op verharde paadjes waar je regelmatig op loopt, ga je minder onkruid hebben. Zorg dus enkel voor verharding op plaatsen waar je regelmatig komt.

Benodigdheden

Met deze gereedschappen hou je je verharding onkruidvrij:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *