Mindfulness voor kinderen? Echt? Ja hoor. Ook kinderen nemen indrukken van de dag met zich mee en kunnen deze soms moeilijk los laten.
Daarom is het aanleren van aandachtsoefeningen een heel goed idee. Het helpt kinderen hun rustpunt terug te vinden en deze techniek toe te passen in hun verder leven, want jong geleerd is oud gedaan.
Waarom voor kinderen?
Ooit las ik in een boek dat kinderen leren één worden met hun adem een krachtige les is die hen sterker in het leven helpt staan. Het zit in de aard/opvoeding van de meesten van ons om op te schieten, voort te maken en dingen te doen. Aan het eind van de dag kan dat ons vermoeidheid, spanning of pijn bezorgen. Dat is niet anders bij kinderen.
Even bij je adem zijn kan al helpen om een deel van die spanning, boosheid, verdriet of angst los te laten. Op je adem letten vertraagt je ademhaling en dat maakt je gelijk een stuk rustiger. Het helpt je om te vertragen in plaats van achter de dingen aan te hollen.
Daarom ging ik op zoek naar een kindvriendelijke manier om dat aan te bieden aan kinderen. Ik vond mijn inspiratie o.a. in het boek Stilzitten als een kikker van Eline Snel en ging aan de slag.
Hoe pak je dat aan?
Ik haakte een kikker, maakte een vast ritueeltje om de kikker tevoorschijn te halen en ging aan de slag bij kinderen vanaf 4 jaar tot 12 jaar. Om de kikkerlesjes vorm te geven gebruik ik de verschillende thema’s die aan bod komen in het boek van Eline Snel. Soms kaart ik andere thema’s aan, of doe een eenvoudige yoga-oefening zoals deze keer.
Om de activiteit af te sluiten bied ik de kinderen elke keer een themablad aan met de kerngedachte, een kort overzichtje voor als ze het nog een keertje in hun eentje willen doen of een leuke doe-opdracht zoals een stappenplan om zelf een kikker te tekenen, een leuke kikkerpoel mandala om in te kleuren of een andere opdracht die bij het thema past. Aan het einde van het schooljaar hebben de kids met alle verzamelde blaadjes een persoonlijk kikkerboekje. Elke keer geeft de knuffelkikker elk kind een stevige knuffel bij het afscheid. Op dat moment krijgen de kinderen nog even te horen hoe belangrijk dat is, goed zorgen voor elkaar, mekaar eens lief vastpakken.
Een kikkermomentje duurt ongeveer tussen de 10-25 minuten. Dat hangt vooral van de leeftijd af. Hoe jonger het kind, hoe korter het aandachtsmoment. De duur van het moment hangt uiteraard ook een beetje van het thema af.
Doen ze dat wel graag?
Ondertussen is kikker een vaste waarde geworden voor heel veel kinderen. Het is heerlijk om te zien hoe een groep kinderen even op adem komt om er daarna weer pittig tegenaan te gaan. Kikker wordt op handen gedragen. Ik kan het alleen maar aanraden en hoop stilletjes dat het een stevige ruggensteun zal zijn doorheen hun leventjes dat soms hectisch of verwarrend zal zijn, want zo is het leven nu eenmaal.
Benieuwd?
Ik bied graag een voorbeeldje aan zodat de kinderen en de volwassenen ook 😉 eens kunnen proeven van het kikkeren, want zo noem ik het ondertussen: kikkeren.
Het stappenplan dat ik in dit kikkermomentje aanbied kan je downloaden om thuis te gebruiken als je dat zou willen.
- Een ander leuk boek dat ik vaak gebruik om te kunnen variëren in het aanbod is Mindfulness voor je kids van David Dewulf. Het is een handig, praktisch boek waarin een jongen samen met een trol allerlei avonturen beleeft met leuke doe-opdrachten voor thuis.
- Boeken zijn handige tools om met mindfulness aan de slag te gaan bij kinderen, maar je eigen inbreng is minstens even belangrijk. Zorg dat je je op je gemak voelt, er je eigen stijl aan kan geven.
- Let erop dat je zelf niet doorheen het moment holt. Doe elke stap op een rustig tempo. Vertraag 🙂