Bijen zijn cruciaal voor een leefbare aarde. Laten we dus met zijn allen ons best doen om ze een handje te helpen. Je krijgt tips om gastgezin te worden voor de bijen.
De metselbij is er me toch wel eentje. Het is een solitaire bijensoort. Leeft dus in zijn eentje en is helemaal niet gevaarlijk voor de mens. Het vrouwtje van de metselbij metselt tussenmuurtjes in hun nestholte. Ze doet dat met zelfgemaakte nestspecie die ze maakt van zand, klei, gekauwde planten, hout en water. Soms kan je ze zien als je een poosje aan een waterkant zit. Als je bijtjes geregeld ziet terug komen naar het water om even te ‘drinken’, dan heb je vast een metselbijvrouwtje gezien dat druk bezig is om nestpecie te maken!
Een nestje bouwen
Zo’n nestholte bouwen is een hele klus voor de metselbij. Er worden meestal 5 kamers gemetseld, en dat is heel wat als je telkens met een mond vol nestspecie moet komen aangevlogen. De metselbij heeft erg goede redenen om dat te doen. Zo probeert ze heel erg goed voor haar kids te zorgen en vijanden te slim af te zijn.
Ze gaat helemaal in de holte en daar begint ze haar werk: In 4 kamers legt de bij telkens één eitje en een bijenbroodje. Zo’n bijenbroodje is het eten voor als het eitje een larve wordt. Het is gemaakt van stuifmeel en nectar. Zo’n broodje is genoeg om de larve in zijn kamertje van het eten te voorzien dat hij op kan in zijn larveleven.
Telkens als ze een eitje en een bijenbroodje in de holte heeft gelegd sluit ze het kamertje helemaal af met metselspecie. In het laatste kamertje dat het dichts bij de uitgang ligt legt de metselbij helemaal niets…Ook die holte sluit ze zorgvuldig af met metselpecie. Dat is een zeer slimme zet van haar! Zo misleidt ze sluipwespen en koekoekshommels. Die leggen graag hun eigen eitjes bij levende larven van andere insecten: vers voedsel verzekerd en veeel minder werk!
Kijk: een bezige metselbij!
In dit filmpje zie je de bij druk heen en weer vliegen. Soms vliegt ze de holte vooruit in. Op die momenten brengt ze bijenbrood of metselspecie aan. Andere keren vliegt de metselbij achteruit de holte in. Dat is het moment waarop ze een eitje legt. Geweldig toch!
Naargelang de soort metselbij -0 ja,er zijn verschillende soorten- verkiest de bij bamboe, geboorde gaatjes in een houtblok, grondholtes, een leeg slakkenhuisje.
Een hotel?
Wil je de metselbijen graag een handje helpen? Zoek een plekje in je tuin waar je een insectenhotel kan plaatsen. Doe dat in februari-maart. Dan hangt je hotel ruimschoots op tijd klaar om gasten te ontvangen! Een houten blok met voorgeboorde gaatjes wordt een prima bijenhotel!Of wat dacht je van dit huisje van blik en bamboe?
Wil je helemaal gastvrij zij? Zorg dat er een schoteltje water in de buurt staat. Zo help je de metselbij een extra handje.
Laat het hotel in de winter hangen. Je gasten zijn druk in de weer.
Wat kan je wanneer zien?
Mei-juni: Het vrouwtje legt eitjes in de gemetselde kamertjes. Goed rondkijken dus om bezige bijtjes te spotten die heen en weer vliegen tussen het hotel en grondstoffen om specie of brood te maken.
Juni: Het kan 4-10 dagen duren vooraleer de eitjes larven worden. Daar zie je helemaal niets van. Laat het hotel met rust.
Juli: De larve heeft zich rond gegeten aan het bijenbrood en is klaar om een pop te worden. Daar heeft de larve tussen de 14-28 dagen voor nodig.
Tussen augustus en de volgende lente in maart verandert de pop in de cocon in het kamertje in een volgroeide bij.
Tussen maart en mei kan je opengebroken muurtjes zien in het hotel. De nieuwe bijtjes zijn uitgevlogen en gaan op hun beurt de cirkel van het leven doorgeven: op zoek naar een geschikt bijenhuisje en metselen maar!
Wist je dat?
- Bijen cruciaal zijn voor leven op aarde? Ja, dat wist je al! Bijen zorgen voor de bestuiving van groenten en fruit. Ze worden bedreigd door het gebrek aan voedsel, pesticiden en een gene mijt.
- Ook jij de bijen een handje kan helpen ? Hoe klein je tuin ook is, je kan het! Zorg voor inheemse bloemen in je tuin of kies de juiste balkonplanten: grasklokjes en ezelsoren bijvoorbeeld.
- Jong geleerd oud gedaan is? Leer je kids verwonderd en respectvol kijken, ook naar de metselbij. Dit artikel kan jullie daarbij helpen:)
- Er in ons land ongeveer 330 soorten bijen leven? Honingbijen en hommels zijn daar enkele van.
- De meesten in één kolonie leven? Ze leven dus samen in één groot nest.
- Er ook solitaire bijensoorten bestaan zoals de metselbij? Deze bijensoorten leven alleen, elk met hun eigen naam, eigenaardigheden en eigen leefwijze. De meeste zijn totaal ongevaarlijk en leven van nectar en stuifmeel.
- Je dit leuke spel met de kids kan maken om nuttige insecten in de kijker te zetten?
- Lespakket voor in de klas? Een mooi bijenverhaal met kamishibai vertelplaten.
Ik vind het geweldig metselstelbijen te hebben in mijn tuin