Meer tijd met minder TV

We kijken met z’n allen gemiddeld meer dan 3 uur televisie per dag. Dat is meer dan 1 maand per jaar dat we spenderen aan televisie kijken. Leuke ontspanning of verspilling van onze tijd?

Talrijke onderzoeken hebben uitgewezen dat televisie kijken je ongelukkiger maakt. Televisie kijken is leuk, maar heb je achteraf ook het gevoel dat je batterij weer volledig opgeladen is? Waarschijnlijk niet. Televisie kijken is voornamelijk een geestdodende bezigheid: je ploft je neer in je zetel en je kunt zonder iets te doen voor je uit staren. Hoog tijd dus om bewuster om te gaan met de tv.

Tips om verstandig televisie te kijken

  • Zet je televisie niet aan van zodra je thuiskomt van je werk tot je gaat slapen.
  • Ban de tv uit de slaapkamer. Dit bevordert ook je slaap.
  • Bepaal op voorhand wat je wilt bekijken. Neem deze programma’s op en bekijk ze achteraf.
  • Zap niet de hele avond doelloos rond tot je iets leuks vindt om te bekijken. Zet de televisie liever uit en doe iets anders wat je meer voldoening en ontspanning bezorgt.

Waarom zou je minder televisie kijken. Wat zijn de voordelen?

  • Meer rust in je leven. Als je je televisie uitzet, heb je geen overdreven lawaai en schreeuwerige reclames meer.
  • Meer tijd voor andere zaken zoals een hobby of beweging. Meer bewegen doet je langer leven. Kies dus voor een gezonde hobby en doe die tv wat vaker uit.
  • Positiever in het leven staan. Er zijn tegenwoordig meer depressies dan ooit en we kijken meer televisie dan ooit. Is er een verband? Eén iets staat vast: op televisie krijg je dikwijls te maken met veel negativiteit, geweld en mensen die klagen. Weinig positief. Ban dit voor een stuk uit je leven en je wordt gelukkiger.
  • Meer tijd met je gezin. Praat eens met elkaar in plaats van televisie te kijken. Doe iets samen: speel een gezelschapsspel, ga wandelen, ga lekker eten.

Alternatieven voor de televisie

Ben je overtuigd om minder televisie te kijken? Misschien heb je nog geen idee wat je dan in de vrijgekomen tijd kan doen? Denk eens goed na of er dingen zijn die je altijd al hebt willen doen, maar waarvoor de tijd ontbreekt. Een aantal ideetjes om je wat inspiratie te bezorgen:

Nog niet gevonden wat je zoekt? Dan hebben we nog 25 manieren om te ontspannen voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *