‘Mama, ik ben op Wout’: jonge kinderen leren omgaan met verliefdheid

Je kind komt thuis en vertelt je dat ze op iemand is. Jouw kind? Verliefd?!  Wat zeg je dan?

Eerst en vooral wees blij dat jouw kind jou vertrouwt om over haar gevoelens te praten. Hou dat vertrouwen open. Ga dus niet negatief reageren. Ten tweede: hou rekening met de leeftijd van jouw oogappel. Een kleuter die komt aandraven met zo’n boodschap beleeft het anders dan een puber.  Een overzicht:

In de onderstaande informatie heb ik het over een ‘zij’. Uiteraard is alle informatie identiek voor jongens. Het maakt de tekst alleen maar gemakkelijker leesbaar.

Als jouw kleuter of lager schoolkind tot ongeveer haar tiende jou komt vertellen dat zij op iemand is, dan wil dat gewoon zeggen dat ze iemand heel leuk vindt. Ze vindt dat die iemand eruit springt. Leeftijd noch geslacht speelt een rol. Dat kan de meester of juf zijn naar wie ze erg opkijkt. Of het kan gaan over papa, mama, een vriendje of een vriendinnetje. Bij een ruzie of een schermutseling gaat je kleuter vast over naar een andere ‘liefde’ in de betekenis van haar beleving. Dit gaat niet over handjes vasthouden, kusjes geven en knuffelen. Dit gaat over aardig vinden en veel samen spelen.

Wat kan je doen om deze ontwikkelingsfase te ondersteunen?

  • Je kan praten over leuk vinden vb. wat vind jij leuk aan Wout?  Waarom?
  • Je kan praten over wie jij leuk vindt, en waarom vb. wat vind je leuk aan je partner? Je oogappel is vast en zeker benieuwd.
  • Moet een meisje een jongen leuk vinden? Of kan ze ook meisjes leuk vinden? En mogen jongens een jongen leuk vinden?  Trek dat open. Je kan vertellen over het bestaan van vrouwen die vrouwen leuk vinden, en mannen die mannen leuk vinden. Dat helpt uw kinderen bij hun beeldvorming. Kies zelf hoe ver je wilt gaan. Geef je deze geaardheden hun naam ( homo/lesbisch), of wacht je nog wat af?
  • Schep alvast een band van open en veilige communicatie, dat is van onschatbare waarde in jullie ouder-kind relatie.
  • Schep een band van vertrouwen.  Bazuin je dochters voorkeur voor Wout niet plagerig rond op de speelplaats, of bij familie.

Er bestaat geen vaste handleiding voor kinderen en hun ontwikkeling. Elk kind is anders. Jij als ouder hebt het beste zicht op de ontwikkeling van jouw kind, ook op seksueel vlak. Bovenstaande tips kunnen je op weg helpen, maar zijn geen must.

2 gedachten over “ ‘Mama, ik ben op Wout’: jonge kinderen leren omgaan met verliefdheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *