Maken met de kinderen: paaskransjes in zoutdeeg

Samen iets maken in de paasvakantie, dat kan gezellig zijn. Deze paaskransjes zijn eenvoudig te maken, samen met de kids. Mengen, kneden, rollen, vlechten, bakken…voor elke leeftijd wat wils! Zelfs voor jou kan het deugddoend zijn!Nodig:

 • in 2 helften gebroken eierschalen (die hou ik bij van eierbereidingen van de voorbije weken, na ze uitgespoeld en gedroogd te hebben natuurlijk).
 • gele pluimpjes, kleine paasfiguurtjes zoals piepkuikentjes ofzo
 • geel lint (andere kleuren kunnen natuurlijk ook)
 • zoutdeeg van 3 kopjes bloem-1kopje zout-1 theelepel olie-1 kopje water
 • kurkuma (als je het deeg een gele kleur wilt geven)

Maken:

 1. Laat de kinderen zelf de benodigdheden voor het deeg samenvoegen. Als je het deeg een geel kleurtje wilt geven, wacht dan toch nog even met de kurkuma…
 2. Het deeg moet goed gekneed worden. Laat de kinderhanden maar knijpen en duwen en kneden. Elk om beurt om ruzie te vermijden kan een goed idee zijn…of elk een kom met deegmengsel kan ook een vredevolle oplossing zijn.
 3. Wie dat wil kan nu zijn deegbolletje bijkleuren met kurkuma. Door het deeg gemengd geeft dat een mooie gele kleur wat nog meer paassfeer brengt. Zo kiest elkeen hoe zijn kransje er uit zal zien. Straks krijg je dus allemaal verschillende kransjes!
  kurkuma
 4. Laat de kinderen nu plukken van hun deeg tot worstjes rollen. Voor een gewone vlecht heb je twee ‘worstjes’ nodig (dit is een vlecht die kleutertjes kunnen maken). Voor de ingewikkelder vlecht heb je drie ‘worstjes’ nodig (dit is een vlecht die lagere schoolkinderen kunnen maken).
  paaskransjes rollen
 5. Nu komt het vlechtwerk. Hier kan je best wat hulp bieden.Vlecht tot op het einde van het deeg, vorm er een cirkelvorm mee en druk begin-en uiteinde tegen elkaar.
 6. De kinderen kunnen nu eierschalen op hun kransje drukken, waar en hoeveel ze maar willen.
 7. Nu gaat hun kunst-en vlechtwerk in de oven. Die verwarm je best voor. De kransjes gaan een uur in de oven op 100 °C en daarna nog een uurtje op 125°C.
  paaskransjes oven
 8. Laat de kinderen zeker meehelpen om alles op te ruimen!
 9. Als de kransjes mooi hard zijn, en afgekoeld…kunnen de kinderen de kransjes afwerken door pluimpjes in de eierschaal te stoppen. Kleine piepkuikentjes vinden ze ook altijd leuk om in de eierschaaltjes te doen.
 10. Met een kleurig lint rond de kransjes kunnen ze mooi hangen te wezen aan een deur in huis (vb. van de keuken, of van hun kamer), of aan een raam. Deze kransjes zijn niet weerbestendig, en kunnen dus niet buiten hangen.
  Paaskransjes hangen
 11. Je kan de kransjes ook gebruiken als tafeldecoratie tijdens de paasdagen. Wat zullen ze trots zijn dat hun werk de feesttafel siert!
  paaskransjes versieren
 12. Mooi ingepakt zijn het ook mooie geschenkjes om te geven aan hen die ze graag een keertje verrassen…

Tip: Heb je zoutdeeg over? Je kan er broodjes, stokbroodjes,… mee vormen en ook laten bakken. Heel leuk voor in het speelkeukentje van de kinderen en net echt!

Wist je dat? Kneden kan ons allemaal meer dan deugd doen. Ons brein heeft handwerk nodig om te ontstressen en opgekropte frustraties los te kunnen laten. Niet alleen de kinderen kunnen daar baat bij hebben…Neem dus een kommetje deeg en kneed er maar lekker op los!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *