Maak je tuin winterklaar

De herfst en winter zijn de periodes waarin we het minst aan onze tuin denken. Toch zijn er een aantal klusjes die je nog kan doen in je tuin.

De herfst en winter kunnen nog heel wat mooie dagen met zich meebrengen. Naast wandelen en fietsen, kun je ook nog een aantal tuinklussen uitvoeren.

Wat kun je nog in je tuin doen?

  1. Bladeren ruimen. In het gure herfstweer verliezen de bomen massaal hun blaadjes. Alle blaadjes moeten er af, zelfs het bange blaadje moet ooit loslaten. Ruim de blaadjes op met een bladblazer, bladzuiger, bladhark of bezem. Je kunt er de mooiste bladcompost van maken.
  2. Gras afrijden. Bij lagere temperaturen groeit het gras zo snel niet meer, maar toch kan het nog de moeite lonen om bij mooi weer je gras een laatste knipbeurt te geven. Zo hoef je bij het begin van de lente geen gras van een halve meter hoog te maaien :-).
  3. Snoeien van hagen en struiken. De herfst is ook het ideale moment om je hagen en struiken wat bij te snoeien of grondig in te korten. Ook bomen kun je nu snoeien of knotten. Gebruik hiervoor het juiste materiaal en de gepaste tuinkledij, te koop online bij bvb. Engelbert Strauss.
  4. Een thuis voor vogels. Je kunt zelf een vogelhuisje maken of je kunt een kant-en klaar huisje in de winkel kopen. Zorg wel liefst voor een exemplaar dat je kunt openen. Zo kun je het later terug proper maken en opnieuw gebruiken.
  5. Opbergen niet-winterbestendige spullen. Berg je tuinstoelen, verplaatsbare fonteintje en alle andere spullen die niet tegen het gure winterweer kunnen nu op. Zo vermijd je dat je straks onvoorbereid de winter ingaat.
  6. Onderhoud van je tuingereedschap. Aangezien goed gereedschap toch een investering vergt, wil je je tuingereedschap zo lang mogelijk in topconditie houden.
  7. Plan je moestuin. Bereid je voor op het volgende seizoen door het plannen van je moestuin perkjes, het droog bewaren van zaden, bijkopen van zaden,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *