Maak je tuin meer zen

Maak je tuin meer zen
Een zen tuin is een tuin die de zen monniken gebruikten om te mediteren. Hoe kun je jouw tuin ook wat meer zen maken en zo tot rust komen?

Een zen tuin straalt rust en eenvoud uit. Het is een tuin waar je je kunt in ontspannen en volledig tot rust kunt komen, zeker na een drukke werkdag. Een zen tuin zorgt voor een vermindering van je stress niveau, verbetert je concentratie en verhoogt je algemeen welbevinden.

Hoe maak je van je tuin een zen tuin?

Grote borders met dezelfde planten.

Een tuin waar je iedere border volzet met verschillende planten en verschillende kleuren brengt onrust. En dat is wat we absoluut niet willen. Leg dus grote borders aan en plant die vol met planten van dezelfde soort. Tips hierbij zijn een border vol lavendel of een border vol Hortensia.

Zorg voor kabbelend water.

Het geluid van kabbelend water brengt rust in je hoofd en laat je volledig ontspannen. Zorg er wel voor dat je geen geluidsoverlast krijgt: een waterval of fontein is dus geen zo’n goed idee.

Kies één kleur.

Zorg dat je niet teveel variatie hebt aan kleuren. Kies voor veel groen in je tuin en plaats telkens in één border enkel planten die bloeien in dezelfde kleur. Uiteraard kun je verschillende borders wel inrichten in verschillende kleuren. Anders zou het ook maar saai worden in je tuin en dat is zeker niet de bedoeling.

Eén met de natuur.

Zorg zeker voor planten die insecten lokken. Je kunt vlinders lokken naar je tuin door een Vlinderstruik te planten. De Vlinderstruik of herfstsering bloeit vanaf juli en kan tot 3 meter hoog worden.  Je kunt ook solitaire bijtjes naar je tuin lokken met een zelfgemaakt bijenhotel.

Grind en keitjes.

Grind of keien passen perfect in een zen tuin. Denk maar aan de Japanse zen tuinen. Gebruik ze als bedekking voor je paadjes of als afscheiding tussen de verschillende borders. Kies voor een natuurkleur, dus liefst niet fel witte keien. Zo maak je het rustiger.

Eenvoudige inrichting.

Zet niet overal beelden en decoratiemateriaal. Zen gaat over eenvoud. Investeer liever in één mooie, grote blikvanger zoals een reuzenkei of je eigen gong. Je zult op slag rustiger worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *