Maak je eigen kweekbakje van een wc-rolletje

Een kweekbakje heb je nodig om groenten en planten te kunnen zaaien. Wil je weten hoe je dit zelf eenvoudig kunt maken met een wc-rolletje?

Wil je zelf je eigen groenten of planten kunnen zaaien, dan heb je heel wat kweekbakjes nodig. Je kunt natuurlijk naar de winkel gaan en kweekbakjes aanschaffen, maar wist je dat je dit ook eenvoudig zelf kunt maken?

Hieronder laat ik je zien hoe je eenvoudig een kweekbakje maakt van een leeg wc-rolletje. Maar waarom zou je wc-rolletjes gebruiken?

Voordelen van wc-rolletjes als kweekbakje

  • Het is gratis. Als je het ganse jaar door de lege wc-rolletjes verzamelt, dan kun je al heel wat groenten voorzaaien. Heb je er nog niet genoeg? Trommel dan ook je familie en vrienden op om te helpen verzamelen.
  • Goed voor het milieu. Je maakt van een afvalproduct een nieuw nuttig product om te gebruiken. Dit is beter dan recycleren, dit is upcycling: je maakt van afval een nieuw product.
  • Makkelijk uitplanten. Je kunt de nieuwe plantjes uitplanten zonder ze uit het wc-rolletje te moeten halen. Zo beschadig je de kleine, tere wortels niet bij het uitplanten. Het wc-rolletje zal langzaam verteren in de grond.

Hoe ga je praktisch te werk?

Je kunt natuurlijk het wc-rolletje gebruiken zoals het is: je vult het met potgrond (of zaai- en stekgrond) en plant je zaadje er in. Klaar!

Om minder potgrond te gebruiken (en ervoor te zorgen dat de potgrond er niet langs onder uitvalt), plooi ik elk wc-rolletje in. Zo verkrijg je een ‘echt’ kweekbakje.

Met volgende eenvoudige stappen, bekom je een kweekbakje:

  • Neem een leeg wc-rolletje. Wil je kleinere kweekbakjes, dan kun je elk wc-rolletje nog eens doormidden snijden, zodat je er telkens 2 kweekbakjes kunt van maken. Ik doe dit hier niet.
  • Maak insnijdingen. Je maakt met een schaar 4 insnijdingen van zo’n 2 cm lang aan de onderkant van  het wc-rolletje.
  • Plooi de flappen naar binnen. Duw ze daarna terug naar buiten, zodat je precies de flappen aan een kartonnen doos bekomt.
  • Plooi toe. Je plooit de onderkant nu toe zoals je een doos toe plooit, waarbij je de flappen laat overlappen.

 

Hieronder vind je een filmpje hoe je het precies doet:

Kweekbakje gebruiken

Als je kweekbakje klaar is, hoef je het alleen nog te vullen met potgrond (of zaai- en stekgrond) en je zaadje te planten. Druk goed aan en geef voldoende water.

Eén gedachte over “ Maak je eigen kweekbakje van een wc-rolletje”

  1. Goed antwoord op mijn vraag. Ik wil wc rolletjes gewoon mengen met potaarde om mijn planten te verplanten of scheuten te laten groeien. Prima!!!Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *