Maak je eigen ringtone

Genoeg van die standaard ringtones op je smartphone? Maak je eigen ringtone en verbluf vrienden en familie met je originaliteit!

Een eigen ringtone maken is niet moeilijk, iedereen kan het. Hieronder lees je hoe eenvoudig het is.

Maak je eigen ringtone

  • Installeer een programma voor geluidbewerking. Er bestaan betalende en gratis programma’s hiervoor. Een goed gratis programma is Audacity, beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. In de verdere stappen maak ik dan ook gebruik van Audacity.
  • Open het nummer waarvan je een ringtone wil maken. Let op: hou rekening met de auteursrechten en zorg dat je het nummer waarvan je een ringtone wenst te maken, hebt aangekocht. Je kunt muzieknummers aankopen bij oa. iTunes of Google Play Music. Deze laatste is meestal goedkoper. Hoe je muziek bij Google Play kunt aankopen, vind je in dit artikel.
  • Kopieer het gewenste deel. Selecteer met je muis het stuk van het nummer dat je wil gebruiken. Dit hoeft nog niet perfect te zijn: in een volgende stap kun je dit nog verder bewerken. Klik op Bewerken > Kopiëren om het geselecteerde deel te kopiëren.
  • Plak als nieuw geluidsfragment. Klik op Bestand > Nieuw om een nieuw Audacity venster te openen. Klik vervolgens in dit nieuwe venster op Bewerken > Plakken om het gekopieerde deel te plakken in dit nieuwe venster.
  • Verfijn het geluidsfragment. Selecteer stukjes in het geluidsfragment die je niet wenst te behouden (in het begin of op het einde) en druk op delete. Tip: door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en met je muiswieltje naar boven te scrollen, kun je inzoomen. Uitzoomen doe je door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en met je muiswieltje naar beneden te scrollen.
  • Fade-in en fade-out. Om het geluidsfragment (en straks je ringtone) wat mooier te laten klinken, stel je in het begin een fade-in en op het einde een fade-out in. Selecteer het gewenste stukje voor de fade-in en klik op Effecten > Fade-in. Voor de fade-out, selecteer je ook het gewenste stuk op het einde en klik je op Effecten > Fade-out.
  • Opslaan geluidsfragment. Sla het geluidsfragment op door te klikken op Bestand > Audio exporteren. Geef een naam in en kies voor mp3 formaat (dit is standaard zo ingesteld). Klaar!

Gebruik je eigen ringtone

Android

Heb je een Android smartphone, dan kopieer je het mp3 geluidsfragment naar je smartphone. Dit doe je door je smartphone met de kabel te verbinden op je computer. Je kunt dan via de verkenner je geluidsfragment kopiëren.

Het instellen als ringtone, doe je door op je smartphone te gaan naar Instellingen > Geluiden en trillingen > Beltoon -> Toevoegen uit apparaatopslag. Kies je zelfgemaakte ringtone en klik op Gereed. Zo, vanaf nu is dit je nieuwe ringtone.

iPhone

Hoe je op een iPhone je eigen ringtone gebruikt, kun je hier zien:

Of als je het liever naleest, kun je dat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *