Maak een online back-up met CrashPlan

crashplanHet belang van een goede back-up is reeds hier en hier vermeld. Je maakt best een offline back-up (vb. DVD, externe disk) en een back-up die online staat. Voor het maken van online back-ups bestaan er heel wat diensten. De dienst waar ik gebruik van maak en heel tevreden over ben is CrashPlan.

 

CrashPlan doet meer dan online back-ups

Bovendien kan CrashPlan meer dan alleen maar online back-ups maken. Zo kun je het ook gebruiken voor het maken van back-ups op een externe disk. Want dat is waar CrashPlan zich onderscheid ten opzichte van andere online back-up diensten: het laat toe om back-ups te maken op verschillende media: op de servers van CrashPlan, een externe disk, een andere computer in je netwerk of op een computer van een vriend. Natuurlijk zijn je gegevens beveiligd zodat je vriend niets te zien krijgt van je bestanden. Het beste is dat je niet hoeft te kiezen tussen de verschillende media maar dat je je back-up kunt laten plaatsen op verschillende media tegelijk! Zo kun je bijvoorbeeld je data automatisch laten back-uppen naar zowel je externe disk, een computer van een vriend en de servers van CrashPlan. Dat vermindert natuurlijk drastisch het risico op dataverlies.

Welke versie van CrashPlan is geschikt

Met de gratis versie van CrashPlan kun je alles doen, behalve het back-uppen op de servers van CrashPlan. Aangezien CrashPlan echt niet duur is (raadpleeg best de website voor de exacte tarieven), raad ik aan om hiervoor te betalen en ook een back-up naar de servers van CrashPlan te sturen. Daar worden er van al je bestanden ook weer back-ups gemaakt. Door je back-up op de servers van CrashPlan te zetten, kun je gemakkelijk individuele bestanden via een webinterface of via een mobiele app op je smartphone of tablet openen (beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone), wat betekent dat je bestanden ook altijd geraadpleegd kunnen worden. Bovendien worden ook alle versies van je bestanden bijgehouden, wat betekent dat je altijd naar de versie van een bepaalde datum van je document kunt terugkeren. Of dat je zonder probleem een bestand kunt terughalen dat je reeds een maand geleden verwijderd hebt van je computer.

Wat de betalende versie betreft, zijn er 3 verschillende tariefplannen:

  • 1 computer en maximum 10 GB aan data
  • 1 computer en onbeperkte data
  • Tot 10 computers met onbeperkte data

Ook bruikbaar op NAS

Ikzelf gebruik de ‘1 computer en onbeperkte data’ versie. Ik zorg eerst voor een back-up van al mijn bestanden naar 1 computer. Op deze computer heb ik CrashPlan geïnstalleerd. Je kunt echter ook CrashPlan installeren op een NAS. Hoe je dat doet op de Synology NAS kun je hier lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *