Eet jij ook graag van die sappige, zoete aardbeien uit je eigen tuin? Gelukkig heb je niet veel plaats nodig om van je eigen aardbeien te kunnen genieten.
Als je éénmaal zelf aardbeien hebt gekweekt, vind je die ongetwijfeld de lekkerste ter wereld.
Hieronder vind je de beschrijving om een aardbeienbak van oude pallets te maken. Deze aardbeienbak is 1m x 1m05 en bestaat uit 3 lagen boven elkaar. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden en is je eigen creativiteit de enige beperking.
Aardbeienbak van pallets
Wat heb je nodig?
- Een oude pallet (of meerdere, afhankelijk van de grootte van je aardbeienbak)
- Schroeven
- Schroevendraaier (Een accu schroefmachine werkt het vlotst)
- Verstekzaagmachine
Hoe pak je het aan?
- Meten is weten. Op basis van de pallet(s) die je hebt, bepaal je hoe groot je bak kan zijn. Bij mij was 1 palletplank 1m20 lang.
- Zaag 4 planken voor de eerste laag. Ik zaag 4 planken van 1m.
- Schroef deze planken aan elkaar vast. De bak wordt dan ongeveer 1m x 1m05. Wil je een bak van precies 1m x 1m zaag dan 2 planken iets korter (2x de dikte van 1 plank).
- Voor de tweede laag, zaag je 2 planken op 105 cm en 2 op 56 cm. De 2 langste planken geef je een schuine hoek met je verstekzaag. Zorg bij het vastschroeven dat de afstand tussen de kortste plank en het uiteinde van de lange plank telkens zo’n 18 à 20 cm is. Dat is voldoende om hier later een aardbeiplant in te plaatsen.
- Plaats deze tweede laag bovenop de bodem. Je hoeft niets vast te schroeven hierbij.
- Voor de derde laag, zaag je 2 planken op 60 cm en 2 op 20 cm. Vervolgens doe je hetzelfde als bij de tweede laag: de 2 langste planken geef je een schuine hoek met je verstekzaag. Zorg bij het vastschroeven dat de afstand tussen de kortste plank en het uiteinde van de lange plank telkens zo’n 18 à 20 cm is. Dat is voldoende om hier later een aardbeiplant in te plaatsen.
- Plaats deze derde laag bovenop de tweede laag. Ook hier is het niet nodig om vast te schroeven.
- Nu kun je beginnen met de definitieve plaatsing. Ik leg eerst een stuk karton op de grond en vervolgens plaats ik de eerste laag op dat karton. Eventueel kun je de bak ook op wieltjes zetten. Gebruik dan een stevige bodemplaat in plaats van karton.
- Vul aan met potgrond.
- Plaats nu de tweede laag er op en vul met potgrond. Daarna plaats je de derde laag er op en vult ook met potgrond.
- Zo, de aardbeienbak is nu klaar. Je kunt er nu de aardbeiplantjes in planten. Hou er wel rekening mee dat de ideale periode om aardbeien te planten augustus is.
Voordelen van de aardbeienbak
Het planten van je aardbeien in een aardbeienbak heeft bepaalde voordelen:
- Hoog en droog. Je aardbeien hangen niet op de grond waardoor ze niet nat worden en schimmels geen kans krijgen.
- Meer aardbeien. Je kunt meer aardbeiplantjes op een zelfde grondoppervlakte zetten. Hoe hoger je de bak maakt, hoe meer dit het geval is.
- Makkelijk water geven. Je kunt de aardbeien makkelijk bovenaan water geven.
Zie je het grootser, maak dan een echte aardbeientoren volledig zelf.
Behalve zo opeten, kun je je aardbeien ook gebruiken om een heerlijke tovertaart te bereiden.