Maak de mooiste bladcompost in je eigen tuin

Heb je hagen of bomen, dan heb je in de herfst ook veel bladeren. Deze bladeren kunnen je de mooiste compost opleveren.

Nu het volop herfst is en de bladeren met honderden of duizenden tegelijk naar beneden vallen, is het misschien eens tijd om na te gaan of je iets kunt doen met dat bladafval.
bladeren_1038px

Maak een composthoop in je tuin, speciaal voor bladeren. Smijt er dus niets anders op dan bladeren. Door enkel bladeren op de composthoop te leggen, verkrijg je na enige tijd een mooie compost die sterk gelijkt op potgrond. Afhankelijk van het soort blad verkrijg je dit na 1 tot 3 jaar. Het blad van wilgen zal na 1 jaar al verteerd zijn tot een mooie bladcompost, terwijl het blad van beuk toch snel 2 à 3 jaar zal nodig hebben om volledig verteerd te zijn.

Ideaal is om bladeren van verschillende bomen en hagen te mengen. Stamp de bladeren op je composthoop goed aan en hou het geheel voldoende nat. Roer er nog wat kalk doorheen om het proces van composteren te versnellen. Wacht vervolgens geduldig af tot de bladeren gecomposteerd zijn.

Uiteindelijk wordt je geduld beloond en verkrijg je een mooie potgrond die je in je tuin of moestuin kunt gebruiken als bodemverbeteraar om zowel de structuur van je bodem te verbeteren als het bodemleven te stimuleren. Een echte boost voor je planten dus!

Een kleine tuin? Dan kun je ook bladcompost in een zak maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *