Maak digitale onderwerpen begrijpelijk en boeiend voor elk publiek
Organiseer je een lezing en zoek je een spreker die complexe digitale onderwerpen toegankelijk maakt? Dan ben ik de juiste keuze.
Als spreker leg ik moeilijke concepten uit met heldere voorbeelden, eenvoudige taal en praktische inzichten. Of het nu gaat om AI, digitale transformatie, cybersecurity of andere digitale trends – mijn aanpak zorgt ervoor dat elk publiek niet alleen begrijpt waar het over gaat, maar ook waarom het belangrijk is. Bovendien bied ik handvatten waarmee deelnemers direct zelf aan de slag kunnen zodat ze de kennis in de praktijk kunnen toepassen.
Wie ben ik?
Ik ben Christophe. Als softwareontwikkelaar met een diepe passie voor technologie, haal ik al sinds mijn jeugd plezier uit alles wat met computers en digitalisering te maken heeft. Door mijn jarenlange ervaring heb ik geleerd om complexe digitale vraagstukken op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit te leggen.
Mijn doel als spreker is om jou niet alleen meer inzicht te geven in digitale onderwerpen, maar vooral om je te inspireren en enthousiast te maken over de mogelijkheden die technologie biedt. Met een rustige en toegankelijke stijl neem ik je mee in een wereld vol innovatie en kansen.
Waarom kiezen voor mij?
- Heldere uitleg: Zelfs ingewikkelde technologieën worden begrijpelijk.
- Interactieve stijl: Mijn lezingen zijn levendig, boeiend en gericht op interactie.
- Op maat gemaakt: Elke presentatie sluit naadloos aan bij het niveau en de interesses van je publiek.
- Actuele kennis: Ik volg de laatste digitale trends en ontwikkelingen op de voet.
Met mijn lezingen bied je jouw publiek niet alleen kennis, maar ook inspiratie om nieuwe digitale mogelijkheden te verkennen. Perfect voor conferenties, bedrijfsbijeenkomsten, en publieke evenementen.
Plan nu een boeiende lezing!
Wil je meer weten of een lezing boeken? Neem contact met mij op via contactformulier of via e-mail naar info@zenspiratie.be en laten we samen een inspirerende sessie organiseren.
Mijn lezingen en workshops
AI, chatbots en slimme apps
Met de opkomst van tools zoals ChatGPT is artificiële intelligentie niet langer toekomstmuziek, maar een krachtige bondgenoot in ons dagelijks leven. In deze sessie ontdek je hoe je AI praktisch, creatief en verantwoord kunt inzetten om je leven te verrijken en je werk te vereenvoudigen.
Met de komst van ChatGPT eind 2022 lijkt de AI-revolutie nu wel echt ontketend. De chatbot werd al gauw (foutief) een synoniem voor ‘artificiële intelligentie’ tout court, een term die nochtans al sinds vorige eeuw meegaat en reeds jaren in tal van dagdagelijkse toepassingen vervat zit.
In deze lezing vervallen we niet in het doemdenken dat AI ons leven zal overnemen, maar focussen we op hoe en waarvoor je het zelf kan gebruiken. We beginnen daarbij met de meest bekende AI-gestuurde chatbots van het moment, ChatGPT (OpenAI), Copilot (Microsoft) en Gemini (Google). Hoe werken ze? Wat zijn de verschillen? Waarvoor kan je ze gebruiken? Hoe schrijf je goeie ‘prompts’? En: hoe correct zijn de antwoorden die je krijgt? Tijdens een demo voeren we enkele prompts in om antwoord te krijgen op onze prangende vragen.
Daarna maken we een zijsprong naar zogenaamde ‘beeldgeneratie’, waarmee je afbeeldingen kan genereren door trefwoorden in te geven. We gebruiken daarvoor Gemini of Microsoft Copilot, aangezien deze functie bij ChatGPT betalend is. We geven ook een aantal tips over hoe je AI-gegenereerde beelden of deepfakes kan herkennen, want helaas worden dergelijke beelden evenzeer voor frauduleuze doeleinden gebruikt.
Als laatste zoomen we nog even in op ‘Google Lens’, een app die je smartphone in een alwetend toestel verandert.
Duur: 2 uur
Hackers buiten houden
We brengen steeds meer tijd online door, vaak zonder stil te staan bij de risico’s die onze digitale voetafdruk met zich meebrengt. In deze sessie leer je hoe je jezelf beschermt tegen cybercriminaliteit met praktische tips over veilige wachtwoorden, versleuteld surfen, betrouwbare wifi-netwerken en meer.
We brengen alsmaar meer tijd online door. Daarbij gaan we soms onbesuisd of roekeloos te werk, meestal omdat we de draagwijdte van onze acties niet goed inschatten of omdat we onvoldoende beseffen dat cybercriminaliteit een veelkoppig monster is.
In deze sessie overlopen we een hele waaier aan veiligheidstips i.v.m. het gebruik van smartphones, tablets, laptops en PC’s.
- overzicht van kwaadaardige software (malware), phishing en pharming
- veilige wachtwoorden & wachtwoordbeheerders
- versleuteld surfen (https)
- wifi-netwerken en hotspots
- veilige betalingen
Duur: 2 uur
Energie besparen met de digitale meter
De digitale meter opent de deur naar slimmer energiebeheer en concrete kostenbesparingen in huis. In deze lezing ontdek je hoe je je verbruik optimaliseert, slimme apparaten koppelt, en handige tips toepast om zowel je energie-efficiëntie als je budget een boost te geven.
Tegen eind 2024 moet minstens 80 procent van alle Vlaamse gezinnen over een digitale meter beschikken. Met zo’n slimme meter kan je je verbruik gedetailleerd opvolgen en via gerichte ingrepen kosten besparen. In deze lezing bekijken we hoe je je digitale meter kan koppelen aan bepaalde apps en aan andere slimme elektrische apparaten. We onderzoeken hoe je je verbruik vervolgens kan optimaliseren. Bijvoorbeeld door je piekverbruik te verlagen (cfr. capaciteitstarief), het meest voordelige tijdstip te kiezen voor je wasmachine of droogkast, het installeren van een warmwaterboiler, aanschaffen van een e-bike, elektrische auto, etc. We geven ook tips over hoe je het zelfverbruik van je zonnepanelen kan opkrikken, en leggen je uit wanneer een warmtepomp of thuisbatterij wel of geen goede investering is. Daarnaast geven we nog een rits algemene besparingstips mee.
Veilig inloggen en wachtwoordbeheer
In een wereld waar wachtwoorden steeds ingewikkelder worden, is online veiligheid een grotere uitdaging dan ooit. Tijdens deze sessie leer je hoe je sterke wachtwoorden maakt, veilig beheert met een wachtwoordbeheerder, en ontdekt welke innovatieve alternatieven er zijn voor toekomstbestendige online beveiliging.
Wachtwoorden zijn een snelle en goedkope manier om jezelf te identificeren op het internet. Maar voor het huidige internet zijn ze eigenlijk niet veilig genoeg meer. Alleen willen de alternatieven maar niet doorbreken. En dus worden onze wachtwoorden steeds langer en complexer. Je zou er voor minder een punthoofd van krijgen. Aan welke vereisten moet een sterk online wachtwoord voldoen? Wat zijn de vaakst voorkomende bedreigingen op het internet? Hoe gebruik je een wachtwoordbeheerder zodat alles vlotter én veiliger verloopt? Daarover kom je alles te weten tijdens deze sessie. Ten slotte overlopen we enkele nieuwe methodes om je online te identificeren: een usb-sleutel, je gelaatsuitdrukking, je vingerafdruk en je iris.
Je digitale nalatenschap regelen
In een wereld vol digitale sporen is het belangrijk om ook na te denken over wat er met jouw online gegevens gebeurt na je overlijden. Tijdens deze sessie ontdek je hoe je jouw digitale erfenis efficiënt regelt en je nabestaanden onnodige zorgen bespaart, met praktische tips voor platformen zoals Facebook, Google, en Apple.
We laten steeds meer digitale sporen na: online documenten, berichten op sociale media, allerlei accounts. Die verdwijnen niet zomaar wanneer je sterft. Wat gebeurt er met onze digitale gegevens na onze dood? In deze sessie overlopen we een aantal preventieve stappen die je kan zetten om jouw nazaten (nog meer) miserie te besparen mocht je komen te overlijden. – Izimi: veilig en onafhankelijk cloudplatform voor notariële e.a. belangrijke documenten – Facebook: contactpersoon toevoegen voor herdenkingsstatus – Google: inactiviteitsvoorkeuren instellen – Apple: een erfenis-contact toevoegen voor je Apple ID – Wachtwoordkluis instellen en inloggegevens delen met je partner Kortom: hoe meer er op voorhand is geregeld, hoe beter. Maar wat als het al te laat is? We bekijken een aantal opties die je als nabestaande hebt, zoals een Facebook-account in herdenkingsstatus laten plaatsen of de gegevens laten verwijderen.
Efficiënt en kritisch zoeken op het web
Online zoeken voelt soms als eindeloos ronddwalen, maar met de juiste tools en technieken kun je Google volledig naar je hand zetten. In deze sessie leer je hoe je gericht en efficiënt zoekt, de betrouwbaarheid van informatie inschat en slimme browsertips toepast om altijd recht op je doel af te gaan.
Recht op het doel af is niet altijd de beste tactiek in een voetbalspel. Maar bij het surfen op internet merken we dat een kleine zijbeweging bijna automatisch uitmondt in oeverloos gedobber. In deze lezing/demo bekijken we hoe je via geavanceerd zoeken Google naar je hand kunt zetten. Op die manier vind je zo snel mogelijk wat je zoekt – recht op het doel af. Je maakt kennis met: de opties voor geavanceerd zoeken: websites, afbeeldingen… belangrijke aandachtspunten bij elke zoekactie het effect van de filterbubbel Daarnaast leer je ook de betrouwbaarheid van informatie beter in te schatten. Je leert herkennen wanneer de aangeboden informatie in feite een (verdoken) advertentie is. Tot slot geven we nog een aantal browsertips mee, want het gereedschap waarmee je surft is natuurlijk ook erg belangrijk. Zo bepaalt ook de zoekmachine die je gebruikt mee welke zoekresultaten je krijgt.
Back-ups: zo kan het automatisch en zorgenvrij
Een ongeluk met je toestel is zo gebeurd, en zonder back-up zijn je kostbare foto’s, video’s en gegevens voorgoed verloren. In deze sessie leer je stap voor stap hoe je je data veiligstelt, zowel via ouderwetse back-ups als moderne cloudopslag, zodat je nooit meer iets belangrijks hoeft te missen.
Spijt komt altijd te laat. Iedereen kent het verhaal van de gecrashte harddisk. Van de gestolen laptop. Van de smartphone in het toilet. Maar als je de mensen vraagt of ze ergens een reservekopie van hun data hebben, dan is het antwoord vrijwel altijd nee. Voorgoed verdwenen zijn de gegevens: foto’s, video’s, contactpersonen, mails…
In deze sessie beginnen met het back-uppen op de ouderwetse (offline) manier, d.m.v. een externe harde schijf of usb-stick. Wat zijn de voor- en nadelen? Is de ouderwetse manier nog steeds de beste? Wat is de ‘back-up regel van 3’? En hoe ga ik versnippering van mijn bestanden tegen?
Vervolgens maken we de vergelijking met cloudopslag of de online manier, waarmee je mits een internetverbinding altijd en overal aan je bestanden kan. We maken eerst een vergelijking van de grootste spelers (Drive, iCloud, OneDrive, Dropbox). Google Drive krijgt daarbij onze speciale aandacht: je kan er immers een aantal back-ups mee ‘automatiseren’.
Daarna duiken we in de praktijk met enkele demo’s, te beginnen met onze smartphone:
- losse bestanden (Google Drive) back-uppen
- foto’s en filmpjes (Google Foto’s) automatisch back-uppen
- systeemback-up (Android) of reservekopie (iOS)
- WhatsApp ‘chat back-up’
Als laatste leggen we ook uit hoe je via ‘systeemherstel’ of ‘systeemkopie’ een back-up maakt van je Windows-pc, en wat het verschil is tussen beide opties.
Browsertips
Je browser is niet zomaar een tool om te surfen; het is je belangrijkste venster naar de digitale wereld. In deze sessie ontdek je hoe je met Chrome sneller, veiliger en privacybewuster werkt, terwijl je verborgen functies en slimme uitbreidingen optimaal benut.
Je browser is meer dan ooit een venster op de wereld. Je gebruikt het voor zoveel meer dan surfen op het internet. Met lichte overdrijving zou je kunnen stellen dat de browser andere lokale software of programma’s overbodig maakt, waaronder je e-mailprogramma, kalender, adresboek of kantoorsoftware.
Toch blijven veel functies en handigheden van je browser onderbenut. In deze demo overlopen we de belangrijkste functies van de populairste browser: Chrome (Google). Je leert hoe je met deze browser sneller en veiliger kunt surfen. Daarbij besteden we bijzondere aandacht aan privacy-aspecten: wachtwoordbeheer, incognitomodus, cookies, tracking, locatie delen, gegevens wissen. Je maakt ook kennis met ingebouwde synchronisatiemogelijkheden en met handige uitbreidingen (extensies of add-ons).
Tussendoor tonen we hoe je een zoekmachine als Google naar je hand kunt zetten om zo snel mogelijk te vinden wat je zoekt – recht op het doel af.
En tot slot staan we kort stil bij de nieuwste tendensen, want het web blijft natuurlijk aan een verschroeiend tempo verder evolueren.
Duur: 2 uur
Gezondheidsapps
Je smartphone kan een krachtige bondgenoot zijn in het bijhouden van je gezondheid, dankzij een overvloed aan slimme apps. In deze sessie ontdek je welke apps echt waardevol zijn, hoe betrouwbaar ze zijn, en hoe je je privacy beschermt terwijl je gezond blijft.
Meer en meer kunnen we onze gezondheid controleren en bijhouden met talloze apps op onze smartphone. Welke apps zijn er de moeite waard om te installeren en zijn ze allemaal even betrouwbaar? Je ontdekt het in deze lezing. Tot slot krijg je ook informatie omtrent privacy aspecten.
Duur: 2 uur
Alles over ebooks
Stap de wereld van e-books binnen en ontdek hoe digitaal lezen jouw leeservaring kan verrijken. In deze sessie leer je alles over e-readers, bestandsformaten en platforms, en krijg je tips om eenvoudig e-boeken te lenen, waaronder via het handige CloudLibrary-platform.
In deze sessie maken we je graag wegwijs in de wondere wereld van de e-books of digitale boeken. Je krijgt meer uitleg over de beschikbare hardware (e-readers versus tablets), bestandsformaten, kopieerbeveiliging, en de aanbieders (online boekenwinkels, uitleenplatformen, huurformules, en het gratis legale aanbod). Ten slotte kom je te weten hoe je e-boeken gratis kan lenen via het CloudLibrary platform, een handige tool waarmee je vanuit je zetel in een paar kliks meteen een aantal boeken downloadt.
Duur: 2 uur
Interesse? Contacteer ons via het contactformulier of via e-mail naar info@zenspiratie.be.