Lenteschoonmaak voor je computer

Lenteschoonmaak voor je computer
Net zoals je je huis opruimt of regelmatig met je auto op onderhoud gaat, doe je dat best met je computer ook. En een lenteschoonmaak is dan een goed idee!

Door je computer of laptop te gebruiken kunnen er heel wat overbodige zaken op komen: gedownloade bestanden, nieuwe programma’s die je gebruikt in plaats van de oude die nog geïnstalleerd staan, foto’s die je met je smartphone gemaakt hebt.
Daarom is een lenteschoonmaak voor je computer zeker geen overbodige luxe. Gelukkig is het onderhoud van je computer niet zo moeilijk en kun je het gerust zelf uitvoeren.

Verwijder niet-gebruikte programma’s van je computer

Elk programma neemt ruimte in op je harddisk en dikwijls ook nog een stukje van het computergeheugen en de rekenkracht van je computer. Daarom verwijder je beter programma’s die je niet meer gebruikt.
In Windows 10, kun je hiervoor naar instellingen gaan en vervolgens naar Apps. Daar krijg je een lijst te zien van alle geïnstalleerde software. Om een programma nu te verwijderen, klik je op het programma en kies je voor ‘Verwijderen’.

Ongebruikte bestanden verwijderen

Dit zijn bestanden die je gedownload hebt, tijdelijke bestanden die jij zelf aangemaakt hebt of die je computer automatisch heeft aangemaakt. Je kunt dit natuurlijk manueel doen, maar er bestaan hier speciale software voor. Een goed programma is CCleaner.
– Na installatie klik je eerst op ‘Analyze’. CCleaner controleert dan je volledige computer en geeft een indicatie van hoeveel ruimte er kan vrijgemaakt worden. Je kunt hier nog manueel zaken uitzetten, maar de standaard opties voldoen normaal prima.
– Run Cleaner. Als je akkoord bent en je wilt de bestanden effectief verwijder, klik dan op ‘Run Cleaner’.

Defragmenteren

Je doet dit door in windows te kiezen voor de tool ‘Stations defragmenteren en optimaliseren’.  Je kunt hier het makkelijkst via de Windows toets naar zoeken.


– Klik eerst op Analyseren om te ontdekken hoeveel procent fragmentatie er is. Hoe lager dit percentage, hoe beter. Wees niet ongerust: het analyseren kan een hele poos duren. Je kunt dit ook inplannen om automatisch te gebeuren.
– Als je schijf te gefragmenteerd is, dan klik je na het analyseren op optimaliseren. Ook dit kan een hele poos in beslag nemen.

Enkel op HDD, niet op SSD

    • Let wel: defragmenteren heeft enkel nut op een gewone harddisk (HDD) en niet op een SSD.
    • Hierboven zie je op de screenshot bij Mediumtype SSD staan. Windows is intelligent genoeg om te weten dat deze schijf een SSD is en dus niet gedefragmenteerd moet worden.
    • Het optimaliseren gaat bij een SSD dan ook over andere zaken die uitgevoerd worden om de levensduur van de SSD te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *