Lente! Vereenvoudig je leven. Niet en en maar of of!

lente krokussenEr is niets mis met lijstjes! Maar laat je geluk er niet van afhangen!  Bekijk je lijstjes en je agenda eens. Soms groeit het ons allemaal wat boven het hoofd en zien we het bos door de bomen niet meer. Dat doet ons geen goed en ons ‘stresslevel’ bereikt pieken…Tijd om wat in te snoeien dus! 

Je komt in de problemen wanneer je jouw geluk aan allerlei voorwaarden gaat verbinden. Eerst moet ik nog…en dan kan ik…is een gekende val. Trap jij erin of maak je je los en steek je jouw energie in dingen die voor jouw de moeite waard zijn?

Kies voor noodzakelijk i.p.v. niet noodzakelijk. Kies voor tijdswinst i.p.v. voor tijdverdrijfjes. Schrap nutteloze TV-programma’s, lege tijdschriftartikels, overdadige surfpartijen op het internet. Stel je tijdsindeling in vraag. Herstructureer jouw tijd. Wat wil je echt doen? Waar wil je echt voorrang aan geven? Maak hier een lijstje van en plan dit in!

Geef voorrang aan deze topprioriteiten voor jezelf en je gezin

  1. Een dak boven ons hoofd, waar je thuis kan komen en rust kan vinden. Vergeet de lenteschoonmaak niet. Kijk de inhoud van je kasten eens na. Heb je alles wel echt nodig? Elimineer, breng herbruikbare spullen naar het kringloopcenter en kapotte dingen naar het containerpark. Je kan spullen ook weggeven aan mensen die je er echt een plezier mee kan doen. Iets weggeven geeft een fijn gevoel! Herschik, fris op met een likje verf of een leuke kamerplant. Je geest wordt er opgeruimd van! Laat de eerste lentezonnestralen volop binnen, ook dat geeft je een boost!
  2. Eetbare dingen die je geven wat je nodig hebt: voedingsstoffen. Je hoeft de buurt niet te doorkruisen op zoek naar de onmogelijkste delicatessen . Een eenvoudige spaghettisaus is al meer dan goed: vers bereid, met verse kruiden. Dat geeft je de nodige voedingsstoffen én een ontspannen gevoel! Kies dus eenvoudige dingen: verse groenten en fruit!
  3. Water, onderschat het belang van water niet! Als je niet voldoende water drinkt ga je je steeds slechter voelen: moe, futloos, met droge huid en trage stofwisseling. Geloof me, dat wil je niet! Drink dus 1,5 liter water per dag. Water hoeft niet noodzakelijk saai te zijn: pimp het op.
  4. Iets dat ons warm houdt, zoals een jas of een trui: ook dat is een basisbehoefte! Vergeet je jas/trui dus niet bij de eerste lentedagen! Mooi weertje is nog geen zomer! Ook binnen doet een trui wonderen: de verwarming kan iets lager en je onkosten worden dat ook!
  5. Zuurstof: adem! Goed ademen heeft een belangrijkere invloed dan je denkt. Adem 10 keer rustig in en uit. De buitenlucht is nu vol lente-energie. Ga naar buiten en snuif hem op! Wandel, fiets, zit op een bankje met een boekje, doe maar wat, als het maar buiten is! Laat de lentelucht ook volop binnen: verlucht elke kamer dagelijks. Een vijftal minuutjes volstaat al.
  6. Laat je niet opjagen in de ratrace. Respecteer jouw grenzen. Krijg jij voldoende slaap? Moet je echt aan alles deelnemen dat op jouw pad komt?  Zeg op tijd neen en rust! We slapen allemaal te weinig. Geestelijk inspannend werk vraagt zelfs meer slaap dan lichamelijke arbeid. Wist je dat? Zorg dus voor je slaap in een rustige, verluchte kamer, op een goede matras en hou regelmaat in slaapuur en ontwaakuur. Zo krijgt voorjaarsmoeheid weinig kans!
  7. Aanrakingen, die zijn van levensbelang. geen mens houdt het uit zonder! Plan zeker dagelijks momentjes in voor de mensen die jij belangrijk vindt. Hou dus tijd vrij voor een spel met de kinderen, een babbel met de partner. Is er niemand om stevig te knuffelen? Overweeg een huisdier zoals een hond of een kat. Elk dier is goed, zolang het maar aaibaar is.
  8. En…lach! Dit is de gezondste antidepressivum. Het maakt broodnodige endorfinen in de hersenen vrij. Er is dagelijks aanleiding genoeg als je ze zoekt.

Geef voorrang aan deze dingen en je zal je beter in je vel voelen! Dan heb je de volle kracht om jouw ding te doen. Ik wens je een zalige lente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *