Lente in je tuin

De lente is duidelijk in aantocht. De zon geeft al meer warmte. Zeker in een veranda of serre is het heerlijk vertoeven. ‘s Morgens kun je al wakker worden met het vrolijke gekwetter van de vogeltjes. Kortom: ideaal weer om naar je tuin te gaan.

Genieten in de tuin

Droom je van een mooie, lekker geurende lavendel border? Dan ga je best nu aan de slag. Je kunt natuurlijk alle plantjes kopen voor een snel resultaat. Heb je wat meer geduld (of wat minder budget 😉 ) dan kun je ook zelf lavendel vermeerderen. Eventueel met zelfgemaakte zaai- en stekgrond. Lavendel is een goede bodembedekker. Als de plantjes wat groter zijn, heb je zo weinig last van onkruid. Grenst je border aan je gras, voorzie dan best een afboording tussen je border en je gras. Anders overwoekert je gras binnen de kortste keren je border.

Door lavendel in je tuin te zetten (en bloemen in het algemeen) help je de bijen aan voedsel. Wist je dat de wilde bij (die overigens zelden steekt) verantwoordelijk is voor 97% van de bestuiving?Wees daarom lief voor deze diertjes en maak een leuk insectenhuisje om in te wonen.

Na de natuur een hele winter lang zijn gang te hebben laten gaan in je tuin, zal stilaan het onkruid ook weer de kop opsteken. Boodschap hier is: zo vroeg mogelijk beginnen met wieden en liefst op regelmatige basis. Onkruid kan ook zijn nut hebben: zelfs met zevenblad of brandnetels kun je nog wel iets doen!

Hou je van wat meer actie in de tuin?

Dan kun je kippen houden in je tuinKippen kunnen heel wat van je keukenafvalberg verminderen. Natuurlijk moet je ze wel een goede graankorrel geven als basisvoeding. In ruil krijg je nog eitjes cadeau. Hiermee kun je heerlijke gerechten klaarmaken. Zoals de groene dipasperges met een eitjeKippen

Een afscheiding zelf maken tussen je kippenren en je tuin is ook niet zo moeilijk te realiseren. Heb je groene vingers? Of wil je gewoon eens iets zelf kweken? Dan kun je zelf groenten zaaien. Je beschermt best wel je jonge plantjes tegen de vraatzuchtige vogels.

Bovendien heb je niet veel plaats nodig om zelf groenten te zaaien. Zo kun je perfect sla en de meeste kruiden kweken in potten op je balkon of terras.

 

Vergeet vooral niet om te genieten in je tuin: zoek een warm plekje in je tuin uit de wind en nestel je met een boekje in een stoel. Geniet van de eerste zonnestralen op je huid. 

Meer lezen?

• Op zenspiratie staan heel wat tuin artikels: http://www.zenspiratie.be/category/tuinieren/

• Het boek Mijn Moestuin van Wim Lybaert, bekend van het Vier programma De Moestuin volgens Wim. Heerlijk inspirerend boek met prachtige foto’s.

• Het boek Groenland van Bartel van Riet. Dit boek geeft je zin om buiten te komen, eens diep adem te halen en te genieten.

• Wil je zaden kopen? Kijk dan zeker eens bij Vreeken’s Zaden en bij Het Vlaams Zaadhuis.

• Minder ruimte? Dan is het Tuinieren met de vierkantemeterbak misschien iets voor jou? Of Een kleine groentetuin in potten en bakken?

• Heb je een vraag? Of wil je wat meer leren over moestuinieren van anderen? Kijk dan ook eens op het moestuinforum.

Wat doe jij het liefst? Genieten in je tuin? Of bezig zijn in je tuin? Laat het ons gerust weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *