Led verlichting: voor- en nadelen

Hoewel leds reeds lange tijd bestaan, is er sinds kort een ware led revolutie aan de gang. Je leest hier de voornaamste voor- en nadelen van led verlichting en waarop je moet letten bij de aankoop van led verlichting.

Voordelen van led verlichting

 • Energiezuinig. Leds zetten meer energie om in licht dan alle andere soorten verlichting. Zo wordt er slechts 10% van de energie in licht omgezet bij gloeilampen. De resterende 90% verdwijnt als warmte. Bij led verlichting wordt 50% van de energie omgezet in licht.
 • Goed voor de portemonnee. Led verlichting verbruikt minder dan gloeilampen, spaarlampen, TL lampen en halogeenlampen. Hierdoor betaal je dus minder voor het verbruik. Een led lamp van 6W verbruikt bij 4u branden per dag 8,76 kWh (=6W*4*365 = 8760W). Bij een kostprijs voor elektricitiet van 0,21€/kWh komt dat op 1,84€ per jaar. Een vergelijkbare gloeilamp van 40W komt op 12,26€ per jaar(=40W*4*365*0,21€).
 • Goed voor het milieu. Door het lager verbruik is er minder energie nodig voor je verlichting, wat het milieu ten goede komt. Bovendien zouden er geen schadelijke stoffen zitten in led verlichting. In spaarlampen zit er bijvoorbeeld kwik, wat niet goed is voor het milieu.
 • Duurzaam. Led verlichting gaat lang mee.  Gemiddeld zo’n 50 000 branduren. Ter vergelijking: een spaarlamp gaat gemiddeld 12 000 branduren mee, een halogeenlamp 2 000 uren en een gloeilamp slechts 1 000 uren.
 • Weinig warmte ontwikkeling. Slechts 50% van de energie ontwikkelt zich als warmte bij led verlichting. Bij gloeilampen is dat 90%. Hierdoor is led verlichting kindvriendelijk en brandveilig.
 • Direct volledig licht. Bij spaarlampen en TL lampen is er een opwarmtijd. Niet zo bij led verlichting. Je hebt direct 100% verlichting.
 • Gekleurd licht. Led verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bovendien is het zelfs mogelijk om led strips te kopen die je met een afstandsbediening kunt veranderen van kleur.

Nadelen van led verlichting

 • Beperkte stralingshoek. Leds hebben een kleine hoek waarin licht uitgestraald wordt. Hierdoor heb je de indruk dat alles wat direct onder een led lamp staat goed verlicht is en de rest van de ruimte donker. Tegenwoordig wordt dit opgelost door meerdere leds te groeperen binnen 1 lamp in verschillende posities, zodat de stralingshoek groter wordt.
 • Hogere aankoopprijs. Leds zijn duurder qua aankoopprijs. Je hebt dit al snel terugverdiend door de langere levensduur en de lagere kost voor het verbruik.
 • Fel licht. Led verlichting geeft een fel licht. Het is meer te vergelijken met een spot. Je kijkt dan ook best niet direct in de lamp.

Waarop let je nu best bij de aankoop van led verlichting?

 • Fitting. Wil je een bestaande lamp vervangen door een led lamp, controleer dan zeker de fitting van je lamp en koop een led lamp met dezelfde fitting. Tegenwoordig is er voor zowat elke fitting wel een led lamp te vinden.
 • Lichtstroom. De lichtstroom wordt uitgedrukt in lumen (lm). Hoe meer lumen, hoe meer licht een lamp geeft. Om lampen te vergelijken, kijk je best naar de hoeveelheid lumen en niet zozeer naar het vermogen in Watt.
 • Stralingshoek. Naast de lichtstroom is de hoek waarin het licht verspreid wordt uitermate belangrijk. Wil je accent verlichting om bijvoorbeeld een schilderij te verlichten, kan een kleinere stralingshoek volstaan. Wil je een volledige ruimte verlichten met led verlichting aan het plafond, kies dan led verlichting met een grote stralingshoek. Het is mogelijk om led lampen te vinden met een stralingshoek van 360°.
 • Kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur bepaalt de kleur van het licht en wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Je kunt kiezen tussen extra warmwit (minder dan 2700 K), warmwit (tussen de 3000 en 3200 K), neutraal wit (5000 K) en koelwit (meer dan 8000 K).

Conclusie

De huidige generatie led verlichting maakt het perfect mogelijk om je huis uitsluitend te verlichten met leds. Zorg bij aankoop wel dat je altijd weet wat de fitting, lichtstroom, stralingshoek en kleurtemperatuur is. Zo koop je geen kat in een zak.

Foto: Jared Tarbell

Eén gedachte over “ Led verlichting: voor- en nadelen”

 1. Wat een mooi overzicht van voor- en nadelen van LED-verlichting; dankjewel. Wij merken ook dat voor feestverlichting en kerstverlichting de LED-lampjes razend populair zijn. Ze zijn zeker de hogere investering waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *