Lavendel: jaar na jaar een mooie border

Om deze zomer van een prachtige lavendel border te kunnen genieten, moet je tijdig snoeien. Is jouw lavendel al gesnoeid?

Geen paniek, het is nog niet te laat. Maar wacht niet te lang meer. Snoei in maart nog en je geniet deze zomer van een prachtig bloeiende border.

Je kunt lavendel na de bloei in augustus snoeien. Het snoeiafval kun je dan gebruiken om nieuwe plantjes te kweken. Ik heb dit uitvoerig beschreven in het artikel Kweek je eigen lavendel eenvoudig op. Toch kan het ook anders.

Hoe en wanneer snoei je best lavendel?

Snoei na de bloei in augustus enkel de uitgebloeide bloemtakken weg en laat de rest staan. In het voorjaar kun je dan de grondig insnoeien. Lavendel is een sterke plant die snel houterig wordt aan de binnenkant bij onvoldoende snoeien. Je hoeft dus niet zo voorzichtig te zijn en mag gerust diep snoeien: tot op zo’n 10 à 15 cm van de grond. Let wel: als je al oudere planten hebt die al heel houterig vanbinnen zijn, kan het zijn dat je beter wat hoger snoeit. Zorg er zeker voor dat er nog wat blaadjes aan de planten zit na het snoeien.

Het snoeien zelf kun je met een elektrische haagschaar doen.

Hoe vaak snoei ik mijn lavendel?

Je snoeit dus best 2x per jaar: verwijder na de bloei enkel de uitgebloeide bloemtakken en snoei in het voorjaar je lavendel goed terug. Door dit elk jaar te herhalen stimuleer je de plant om nieuwe scheuten te vormen onderin. Doe je dit niet dat gaat je lavendelplant steeds uitgebreider worden, maar is het binnenste gedeelte een kaal houterig gedeelte waar er geen scheuten meer zullen op komen.

Situatie voor het snoeien:

Tijdens het snoeien:

Resultaat na het snoeien:

Het resultaat schrikt je misschien wat af, maar geen nood: de lente zal er snel voor zorgen dat er veel nieuwe scheuten tevoorschijn komen vanuit de binnenkant van de plant.

Eén gedachte over “ Lavendel: jaar na jaar een mooie border”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *