Kweek je eigen lavendel eenvoudig op

lavendelinpotEen prachtige border van lavendel in je eigen tuin doet je onmiddellijk terechtkomen in een zuiderse sfeer met z’n prachtige kleuren en geuren. Jammer genoeg gaat een lavendel plant maar zo’n 7 jaar mee. Daarna worden het vooral houterige planten die veel minder bloeien. Je kunt gelukkig gemakkelijk zelf je eigen lavendel stekken en opkweken tot nieuwe planten.

Ziet je lavendel er na verloop van tijd zo uit, dan is het de hoogste tijd om je border te verjongen:

lavendelverhout

Het stekken van lavendel is eenvoudig:

 • Neem stekjes van ongeveer 10 cm lang. Zorg dat je niet-bloeiende stekjes neemt (anders gaat teveel energie naar het bloeien) en zorg dat je een stukje van de verhoute steel mee hebt (dit wordt de hiel genoemd). Hierdoor vergroot je je kans op succes.
  lavendelstekjes
 • Verwijder de onderste blaadjes.
 • Steek je stekjes in de volle grond als je er niet teveel werk wilt aan hebben. Kies hiervoor een beschut, schaduwrijk plekje. Let er wel op dat je ze tijdens de winter afdekt om ze vorstvrij te houden. Iets meer werk en meer kans op succes is om de stekjes in een bak met stekgrond te plaatsen en bij vorst binnen te plaatsen. Zie ook: Maak je eigen zaai- en stekgrond goedkoop en eenvoudig
  lavendelvollegrond lavendelpot
 • Geef regelmatig water.
 • Na een paar weken zijn de stekjes geworteld. Laat ze echter staan en verplant ze nog niet.
 • Na de winter kun je de nieuwe plantjes dan verplanten op hun definitieve plaats in de tuin.

Tips:

 • Aangezien niet alle stekjes lukken, neem ik altijd meer stekjes dan nodig.
 • Deze manier van stekken lukt ook met rozemarijn.

Nog meer tuinideetjes nodig?

[wysija_form id=”4″]

6 gedachten over “ Kweek je eigen lavendel eenvoudig op”

 1. Ik heb 2 maand geleden lavendel stekjes in stekgrond gestopt maar nog niets van wortelvorming te zien. Ze staan in de veranda waar dus veel licht is en warmte. Wat kan er misgegaan zijn? Of is het een kwestie van nog langer wachten?

  1. Bij lavendel kan het wel wat duren voor je wortelvorming krijgt. Toch zou je na 2 maanden al wortelvorming moeten hebben. Heb je voldoende water gegeven? Ook is het beter dat je stekjes niet in direct zonlicht staan. Als ze niet echt verdorren, zou ik de stekjes nog wat langer laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *