Koordjes vlechten? Kinderspel!

Met wat restjes wol, twee potloden, een schaar en een helpende hand kan je op een heel eenvoudige manier prachtige bandjes of koordjes vlechten.  Eenmaal je eraan begint kan je niet meer stoppen.  Zo doe je het:

Nodig: 

touwjes_nodig_1038px

 • restjes wol
 • twee potloden
 • schaar
 • een helpende hand

 

 

Doen:

 1. Kies de kleur waarin je wilt werken.  Knip een lange streng af. Je kiest minstens het dubbele van de lengte die je wilt hebben als het koordje gevlochten is.
 2. Knoop de uiteinden van het draadje aan elkaar vast.
 3. Neem elk een potlood. Steek hem in de lus en ga tegenover elkaar staan. Sta ver genoeg zodat er een beetje spanning op de draad komt te staan. Je zult zien, dat je soms best ver uit elkaar zal staan…
 4. Schik je vuist losjes over de draad. Zo kan je gemakkelijker draaien, straks. Spreek af met elkaar in welke richting je zult draaien: ofwel beide met de klok mee of beide tegen de klok in.
  touwtjes_draaien_1038px
 5. Blijf draaien totdat de draad flink in elkaar is gekeerd en er wat kronkels in komen.
 6. Nu komt er een cruciaal moment: Je helpende hand blijft staan. Jij gaat naar hem/haar toe. Ondertussen mag jouw uiteinde niet in contact komen met de draad van je helper. Hou ze uit elkaar  met je hand.
 7. Geef jouw potlood aan je helper. Deze houdt beide uiteinden nu bij elkaar.
 8. Jij laat de draad los en begint er direct over heen te wrijven zodat beiden delen in elkaar verstrengelen.
 9. Blijf even wrijven zodat de vlecht zich gelijkmatig kan verdelen.
 10. Schuif de potloden uit de draad, leg een knoopje in dat uiteinde en knip de lusjes van de potloden af. Klaar! Je hebt een koordje gevlochten!
  touwtjes_1kleur_1038px

Tips:

 • Je kan het koord voor talloze dingen gebruiken: als vriendschapsbandjes: echt samen gemaakt, in jullie lievelingskleuren bijvoobeeld! Of als koord voor de zwemzak, turnzak, hoodie. Je kan zo’n koordje gebruiken om een hanger/fluitje/sleutel/ medaille aan te hangen, als ketting,  als riem, haarband, of halsband voor je huisdier. Met zo’n snoer kan je een woord naaien op een hoes, laken, kussen, trui, tas,… Er zijn talloze mogelijkheden!
 • Als je varieert in dikte van de wol krijg je superleuke resultaten. Ik probeerde het met zpagetti, katoen, nylon, en het lukt! Met zpagetti krijg je een lekker dikke koord die je kan gebruiken als riem: supermooi!
  touwtjes_zpagetti_1038px
 • Je kan ook werken met twee of drie kleuren. Dat geeft een heel mooi resultaat. Neem contrasterende kleuren dat komt beter uit. Je kan ook de kleuren gebruiken van je favoriete ploeg, van je land, van…Noem maar op!
 • Met twee kleuren doe je het zo: Neem twee draden van een contrasterende kleur en knoop beide uiteinden vast. Je gaat op dezelfde manier te werk als hierboven beschreven.
  touwtjes_2kleuren_1038px
 • Met drie kleuren doe je het zo: Neem drie draden van contrasterende kleuren en knoop de uiteinden aan elkaar. Steek je potlood elk in een uiteinde van de lus. Een draad zit niet om de potlood. Dat is niet erg. Die zal toch mee draaien. Aan de slag.
  touwtjes_3kleuren_1038px

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *