Koken met stoom, een weldaad voor smaak en gezondheid.

Koken met stoom is een eeuwenoude kooktechniek die afkomstig is uit het Oosten. Ingrediënten garen in de hete damp van een kokende vloeistof heeft vele voordelen van gemak tot gezondheid. Het past binnen elk budget, is helemaal niet moeilijk, en het is nog lekker ook!

  • Met stomen kun je veel kanten uit. Het is leuk om er creatief mee aan de slag te gaan. Het is niet zo dat je alleen maar groenten en vis kan bereiden met stoom. Er zijn tal van mogelijkheden om evenwichtig te koken met stoom. Ik voeg binnenkort enkele voorbeeldreceptjes toe die inspirerend kunnen zijn. Vis, vlees, ei, rijst, pasta, groenten, fruit, desserts. Het kan allemaal. Hoe vaker je stoomt, hoe gemakkelijker je zal variëren en uitproberen. Geloof me.
  • Een eerste en belangrijke reden voor mezelf om te koken met stoom is dat de aardappelen niet kunnen overkoken of droogkoken en aanbranden. Iets dat wel een keer kan gebeuren als je met verschillende dingen tegelijkertijd in de weer bent. Het is beter je aandacht bij één iets te houden, ik weet het…maar af en toe vergeet ik dat wel eens. Dus, met stomen loop je geen risico om je eten te laten aanbranden…
  • Stomen houdt veel meer de voedingswaarde, de mineralen, vitamines en zouten in het eten dan bij koken. Een broccoli bijvoorbeeld kan je veel beter stomen, dan koken. Ook andere groenten behouden veel beter hun voedingsstoffen.
  • Ook de kleur van de groenten blijft mooi.
  • Het verschil in smaak tussen gekookte aardappelen en gestoomde aardappelen is verbluffend! Dit geldt ook voor eender wat er gestoomd wordt.
  • Stomen doe je met water, zonder toevoeging van vet. Hou toch in het achterhoofd dat vet niet helemaal uit ons voedingspatroon mag worden verbannen. Gezonde vetten zijn levensnoodzakelijk.
  • Het gaat best snel qua bereiding. Het hangt een beetje af van de gekozen manier van stomen waarover ik het verder in dit artikel nog heb.
  • Je kan meerdere gerechten tegelijk bereiden: van het voorgerecht tot het dessert met dezelfde energie en tijd!  Alle bereidingen kunnen gewoon op elkaar worden gestapeld. De verschillende gerechten zullen elkaars smaak niet beïnvloeden. Wees gerust.
  • Eenmaal het gerecht klaar is, is het gemakkelijk warm te houden als je het afgedekt houdt.
  • Koken met stoom hoeft niet in een dure stoomoven. Het kan, maar er zijn tal van andere manieren om te kunnen genieten van gestoomd lekkers.

Enkele manieren om te stomen voor ieder budget:

  • Een metalen vergiet in een pan met water hangen. Leg een deksel op het vergiet. Deze manier is minder efficiënt, maar het lukt wel.
  • De bamboestomer. Deze is helemaal niet duur, maar klein en niet echt afwasbaar.
  • Een roestvrijstalen stoommandje. Ook dat is een mogelijkheid.
  • Speciale stoomkookpan met ingebouwd stoommandje. Er zijn zelfs versies verkrijgbaar voor de microgolfoven!
  • Elektrische stoomkoker. Deze hebben de mogelijkheid om verschillende bereidingen tegelijk klaar te maken.
  • 3 in 1 oven. U hebt met één oven de keuze tussen grill, magnetron of stoom.
  • Ingebouwde stoomoven. Let op, deze vragen redelijk wat onderhoud!

Foto Zenspiratie

Eén gedachte over “ Koken met stoom, een weldaad voor smaak en gezondheid.”

  1. Veel goede tips in dit stukje. Zelf gebruik ik een siliconen stoommand, makkelijker schoon te maken dan een ijzeren stoommand en neemt weinig ruimte in beslag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *