Koken met ingrediënten uit de tuin: vlierbloesem voor in al je dranken

Misschien heb je ze al zien bloeien langs wegen en paden: de vlier. De prachtige witte vlierbloesems ruiken heel intens. Je kan hun geur vangen en in goddelijke drankjes gieten die niet alleen heerlijk zijn, maar ook heel gezond. Hoe je ze moet verwerken, welke drankjes je ermee kan maken en waarom ze zo gezond zijn ontdek je allemaal hier.

Nodig:

  • 1 liter water
  • 1/2 kilo rietsuiker
  • 1 citroen
  • Vlierbloesems, zoveel als je kunt plukken (ongeveer 25)
  • Glazen flessen om de siroop in de bewaren

Doen:

  1. Pluk enkel vlierbloesems van een struik die niet langs een drukke weg groeit.  Je wilt zeker en vast geen uitlaatgassen in je drankje.
  2. Pluk niet de hele struik kaal. De bessen in het najaar zijn ook heel waardevol voor jou en voor de vogels.
  3. Spoel de bloesems niet af. Het drankje krijgt zijn intense smaak door het stuifmeel. Als je de bloesems spoelt is het stuifmeel en de smaak verdwenen…
  4. Neem een glazen schaal, vul deze met water. Per liter water heb je straks een halve kilo suiker nodig.
  5. Snij de citroen in schijven en voeg ze bij het water.
  6. Dompel nu de bloesems onder in het water.
  7. Zet de schaal op een zonnige warme plaats (binnen) gedurende 24 uur.
  8. Giet af, door een fijne zeef waarin je een neteldoek legde. Vang het vocht op in een kookpot.
  9. Giet er de suiker bij ( een halve kilo per liter water).
  10. Laat het vocht inkoken tot je een siroop krijgt.
  11. Maak ondertussen de glazen flessen steriel.
  12. Giet de siroop in de glazen flessen. Sluit af en laat afkoelen.

Drinken?

Limonade: Je kan de siroop gebruiken in een heerlijk zomerse limonade voor de kinderen.  Je giet 1/3 siroop in een glas en lengt aan met spuitwater of plat water. Je maakt het extra fris met flink wat ijsblokjes.

Aperitiefje: Ook als aperitief is de siroop een succes. 1/3 siroop in 2/3 witte wijn of cava.

Gin: In Gin zorgt de siroop voor een originele mix: 1/3 siroop, 1/3 gin, 1/3 spuitwater. Zorg voor flink wat ijsblokjes.

Thee: Een heerlijk warm drankje kan ook! 1/3 siroop en 2/3 gekookt, heet water.

Wist je dat? 

  • De vlierstruik een heel nuttige struik is. Zowel de bloesems als de bessen zitten boordevol krachtige stoffen.
  • De bloesems totaal andere waardevolle stoffen bevatten dan de bessen. Het is dus interessant om beiden te verwerken.
  • De bloesems zijn goed bij het voorkomen van bacteriële infecties en het versterken van de weerstand. Ze zitten boordevol vitamine A en C.  Het verzacht mond-, keel-,  neusproblemen en heesheid.
  • De bessen verkorten de duur van griep en zijn zweetafdrijvend. Het remt ontstekingen af. Het werkt antiviraal. Een middeltje om in de winter in huis te hebben om je te ondersteunen.
  • Ook de bladeren zijn bruikbaar. Je kan ze kneuzen om ze op een wond te gebruiken. De wond zal sneller genezen.
  • Zelfs de takken zijn bruikbaar.  Je kan er een kazoo mee maken, of een ander fluitje.

 

 

Eén gedachte over “ Koken met ingrediënten uit de tuin: vlierbloesem voor in al je dranken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *