Koken met ingrediënten uit de tuin: gelei van stekelbessen

kruisbessengeleiMet bessen in de tuin kan je zoveel kanten uit! Gewoon plukken en snoepen is al zalig op zich. Je kan er ook heerlijke gelei mee maken. Een gelei die bijna niet kan mislukken is gelei van stekelbessen. Je bereidt met dit  eenvoudig recept een prachtig gekleurde gelei waarvan je zeker zal smullen!

 

Nodig: (voor ongeveer 3 potjes gelei)

Bereiding:

  1. Spoel de bessen.
  2. Doe ze met het water in een pot en breng langzaam aan de kook.
  3. Laat de bessen zachtjes koken tot ze helemaal zacht en licht van kleur zijn.
  4. Zet een zeef klaar, boven een pot. Je kan voor een mooi resultaat een doek in de zeef leggen.
  5. Giet hierin de inhoud van de pot, met de bessen.
  6. Laat uitlekken. Je kan de doek gebruiken om de bessen extra uit te wringen.
  7. Meet de hoeveelheid sap en voeg de suiker toe.
  8. Giet het  gezoete sap in een pot en breng deze opnieuw zacht aan de kook.
  9. Laat het sap 20 minuten zachtjes sudderen.
  10. Je kan de vastheid van de gelei controleren door een druppel gelei op een schoteltje te druppelen en de vastheid van de gelei zo vast te stellen.
  11. Schuim de gelei eventueel af.
  12. Giet de gelei in schone potten, doe het deksel erop en laat afkoelen.

Wist je dat?

Stekelbessen rijk zijn aan pectine?  Pectine zorgt ervoor dat de vruchten of het sap in combinatie met suiker gelerend worden.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *