Spaghettipompoen? Doet denken aan spaghettislierten. En dat is nu net wat deze pompoen te bieden heeft: spaghettislierten. Meer nog, heel lekkere spaghettislierten. Je kan ze gemakkelijk zelf kweken als je een moestuin hebt, of op de kop tikken bij een moestuinierder. In de keuken pak je het zo aan:
Nodig: (voor 3 personen)
- 1 spaghettipompoen (dat hangt uiteraard een beetje van het formaat van de pompoen af. Van kleine pompoentjes heb je er zeker twee nodig. Een uit de kluiten gewassen model? Verdubbel de onderstaande ingrediënten).
- een scheut olijfolie
- zwarte peper (en zout)
- water
- 100 gram boter
- handvol geraspte Parmezaanse kaas
- Flink wat bieslook
- ovenschaal waar een spaghettipompoen in past
Doen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de pompoen en verwijder de zaden.
- Besprenkel het vruchtvlees met olijfolie, en kruid met peper (en zout).
- Giet water in de ovenschaal, zodat er een bodempje water van ongeveer 1 cm in de ovenschaal staat.
- Leg een halve pompoen in de schaal, met het snijvlak naar de bodem toe en schuif in de oven. Doe dit met beide helften.
- Laat de pompoen ongeveer 55 minuten in de oven garen tot het vruchtvlees zacht is. Bij grotere exemplaren duurt het wat langer.
- Haal de pompoen uit de oven en laat even afkoelen.
- Zet de pompoen in een schaal rechtop en schraap met een vork de slierten uit de pompoen.
- Verdeel de boter in kleine klontjes onder de warme sliertjes, kruid met peper en gesnipperde bieslook.
- Serveer met een toef geraspte Parmezaanse kaas.
- Heerlijk! Eenvoudig!
Tips
- Liever wat vlees bij? Je kan bij dit recept hamblokjes toevoegen. Erg lekker.
- Ook heel lekker met een zacht gekookt/gepocheerd eitje erbij!
- Liever een klassieker recept om de spaghettipompoen te bereiden? Volg bovenstaand recept tot en met puntje 8. Maak daarna deze saus met shiitakes (puntje 3 en 4 uit het recept volgen). Minstens even lekker!
Wist je dat?
- De spaghettipompoen boordevol vitamine C (versterkt het immuunsysteem), foliumzuur (ondersteunt de spijsvertering) en magnesium (ondersteunt het goed functioneren van spieren, zenuwen, versterkt beendergestel, gebit en reguleert de hartslag) zit?
- De spaghettipompoen een heel goed alternatief is voor mensen met een glutenallergie?
- De spaghettipompoen redelijk neutraal smaakt waardoor je eindeloos kan experimenteren met het combineren met verschillende pastasauzen?
- De spaghettipompoen makkelijk zelf te kweken is?
Eén gedachte over “ Koken met groenten uit de tuin: spaghettipompoen”