Koken met groenten uit de tuin: Rode bietchutney

De rode bietjes staan te pronken in de tuin en dat net op hetzelfde moment waarop de barbecue wordt uitgestald. Dat brengt me op een idee: een lekkere rode bietjes chutney voor bij onze zomerse geroosterde gerechten. Heerlijk!

Nodig: 

  • 200 g rode ui, in blokjes van ½ cm
  • 200 g gekookte rode biet, in blokjes van ½ cm
  • 1 grote appel, in gelijke stukken
  • olijfolie
  • 120 g suiker
  • 150 ml balsamicoazijn
  • groentekruiden of peper en zout
  • 2 eetlepels gehakte dille

Doen: 

1. Stoof voor de chutney de blokjes rode ui, rode biet en appel in een flinke scheut olijfolie gedurende 10 minuten.

2. Doe er de suiker bij en laat eventjes smelten.

3. Blus met de balsamicoazijn en laat inkoken (als je erboven ruikt, mag het mengsel de ogen en de neus niet meer prikkelen).

4. Kruid met groentekruiden of peper en zout. Voeg de dille toe en laat indikken zoals jam.

5. Laat afkoelen. In een gesloten bokaal kun je de chutney in de koelkast bewaren.

6. Dien op bij geroosterde gerechten, ook lekker met brood!

Met dank aan www.okokorecepten.nl

Wist je dat? 

  • Chutney al eeuwen gegeten  wordt in India en Pakistan.  Het is een lekker bijgerecht waar er talrijke varianten van bestaan: pompoen, appel, tomaat…
  • Rode bietjes keigezond zijn?  Ze zitten boordevol foliumzuur, kalium en vezels.
  • Er een grappige variant bestaat die populairder is bij kinderen door zijn snoeplook en zachtere smaak. De ‘Chioggia’ heeft een prachtig rood-wit cirkel patroon. De doorgesneden schijven zien eruit als een lolly. Dat hebben de kinderen gezien! Ze willen de lollybietjes graag op hun bord.
    chioggia_biet_1038px

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *