Koken met groenten uit de tuin: gewokt lamsvlees met spinazie

Spinazie is heerlijk om mee te wokken. Dit gerecht met lamsvlees valt zelfs in de smaak bij de kids. Aan de slag!

Nodig: (voor 4 personen)

  • 2 eetlepels olijfolie
  • een bosje bieslook en wat bieslookbloemetjes
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook,
  • 450 gram lamsfilet
  • 1 blik gepelde tomaten in blokjes
  • gemberpoeder naar smaak
  • 6 handjesvol verse spinazie

Doen:

  1. Als je wokt, dan is het heel erg belangrijk om alle groenten, kruiden, vlees op voorhand fijngesneden klaar te hebben staan. Zo kan je vlot roerbakken. Hak de bieslook, het vlees, de look en de spinazie en de ui dus fijn.
  2. Verhit de olie in de wok. Voeg hierbij de look, bieslook en ui om te fruiten.
  3. Voeg de reepjes vlees toe. Roerbak  even en kruid met de gemberpoeder.
  4. Overgiet met de gepelde tomaten.
  5. Voeg de spinazie toe. Roer goed om. Laat een viertal minuten slinken.
  6. Klaar!
  7. Heel erg lekker met rijst. Ik roer de gekookte rijst doorheen het gerecht en laat alles nog even trekken. Werk af met wat bieslookbloemetjes die je over het gerecht heen strooit.

Smakelijk!

Wist je dat?

  • Wokken een aanrader is? Wokgerechten zijn gezond, snel klaar, gemakkelijk én lekker.
  • Spinazie niet alleen snel klaar is, maar ook erg gezond? Deze groente zorgt voor sterke botten, opbouw van spieren en een gezond hart.
  • Spinazie intens verwarmen of heropwarmen geen goed idee is? Spinazie is rijk aan nitraat. Als je het intens gaat koken, of heropwarmen kan er nitriet ontstaan, en dat is niet zo gezond voor je lichaam.
  • Bieslook boordevol vitamine C en A zit? Het stimuleert de spijsvertering en heeft een vochtafdrijvende werking. Je kan het in heel veel gerechten verwerken. Probeer het bij aardappelen, eieren, in boter, mayonaise, dressings,…
  • Knoflook in je gerechten een gezond idee is? Als je alle voedingskracht van knoflook wilt benutten, is het verstandig om de gesneden of geperste knoflook 10 minuten te laten staan. Tijdens die rusttijd worden de allicine en haar krachtige verbindingen helemaal geactiveerd. Dit bestanddeel heeft een antibacteriële werking.
  • Knoflook al in 1500 v. C. werd gebruikt? De Egyptenaren gebruikten knoflook als medicijn bij verschillende kwalen: hartziekten, wonden, tumoren, parasieten en hoofdpijn. Veel van die toepassingen worden ook door de moderne wetenschap onderschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *