Knikkeren met verf

Zin om eens creatief bezig te zijn? Dat is geen slecht idee.  We hebben allemaal een portie expressie nodig om te ontstressen. Je kan op vele verschillende manieren expressief zijn. Deze keer ga ik voor verf. Niets heerlijker dan je eens lekker uitleven met flink wat verf. Dit werk is gemaakt met knikkers, en is abstract expressionistisch.  Ik werd ervoor geïnspireerd door een beroemd Amerikaans schilder: Jackson Pollock.  Bij hem gaat het over de handeling van het schilderen zelf en druppelde hij vooral verfslierten op doek.

Ik vond dat een mooie invalshoek om mee aan de slag te gaan. Voor dit werk ben je best met tweeën. Ik maakte dit stuk samen met mijn zoon: lekker heen en weer knikkeren met verfknikkers. Pret verzekerd.

Nodig:

 • Grote strook papier/ canvasdoek
 • Als je kiest voor een strook papier heb je nadien latten nodig om een raamwerk mee te maken.
 • Grote flessen hobbyverf in de kleuren waar jij voor gaat
 • bakjes om verf in te doen
 • 1 knikker per kleur
 • spons, doek of andere materialen waarmee je wilt smeren

Doen: 

 1. Ik werk met een grote strook papier. Je kan eens langs gaan bij plaatselijke drukkerijen om na te vragen of ze resten papier hebben om weg te gooien.  Soms heb je geluk en krijg je fantastisch materiaal mee.
 2. Leg de strook mooi vlak op de grond. Je plakt de strook best vast aan de randen. Zo blijft het goed zitten.
 3. Eerst ga je werken aan de achtergrond. Kies enkele tinten verf waarmee je wilt werken. Giet een flinke scheut in een bakje. Als je durft mag je dat ook rechtstreeks op het papier doen.
 4. Smeer de verf uit over het doek. Zorg dat de tinten door elkaar gesmeerd worden, daar waar de tinten in elkaar over gaan. Je kan hiervoor een sponsje gebruiken, of een doek, of je handen, of een kwast. Experimenteer. Geniet van het kliederen met verf. Smeer je in een bepaalde richting,  ga je kris-kras,  in rechte trekken of gebogen lijnen? Dat is allemaal jouw keuze.
 5. Niet tevreden? Wees niet bang om een extra laag op te leggen. Het maakt het effect alleen maar mooier.
 6. Als het hele vlak overdekt is zijn we klaar voor de volgende stap.
 7. Om het werk een extra effect te geven kan je het werk nu verfrommelen en weer open trekken (voorzichtig). Of dubbelvouwen, even drukken en weer open vouwen.  Ik koos voor het verfrommelen. Durf je niets van dit alles, dan is dat ook helemaal goed. Denk eraan. Dit is jouw werk.
 8. Giet verf die mooi contrasteert met  de achtergrond in bakjes.  Doe in elk bakje een knikker.
 9. Als de kinderen meehelpen, vinden ze dit het leukste stuk.
 10. Zit elk aan een uiteinde van het werk.
 11. Jij neemt een knikker uit een verfbakje en rolt het in de richting van je helper. Deze vangt het op er rolt het terug. Zorg ervoor dat de knikker ook aan de kant van de helper af en toe eens in de verf wordt gedoopt. Anders zitten alle vagere lijnen aan één kant van het werk en dat is minder mooi. Je kan dit doen met handschoenen aan, maar dan mis je het hele beleven van de verftextuur.
 12. Maak nu een lijnenspel over het doek. De knikker zal natuurlijk een keer van het parcours afrollen. dat is niet erg, maar geeft juist een mooi effect, vind ik.
 13. Gebruik de verschillende kleuren die je koos.
 14. Als er naar jouw gevoel genoeg lijnenspel op het werk staat dan gaan we over naar de allerlaatste stap: spatten.
 15. Doop de knikkers in de verf en laat ze druipen over het werk: dikke spatten, dunnere spatjes. Leef je uit.
 16. Laat alles drogen.
 17. Nu kan je kiezen hoe je het werk zal gebruiken. Als één geheel, of haal je er fragmenten uit? In welke richting zet je het?
 18. Maak een houten raster om het werk over te spannen. Of vraag hulp aan een handige harry. En geniet van je zelf gemaakt kunstwerk.

Tips:

 • Zorg dat de ruimte waarin je werkt tegen kliederen met verf kan.
 • Zorg dat je genoeg vodden bij de hand hebt om de bekladde handen mee schoon te vegen.
 • Draag kledij die een spatje verf mag hebben.
 • Je kan op hetzelfde moment verschillende uitvoeringen maken. Terwijl de laag van het ene werk droogt leg je een laag op het andere werk. Zo kan je verschillende dingen uitproberen en nadien kiezen wat je het meest bevalt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *