Kinderen leren omgaan met: saaie oefeningen met muziekinstrument opleuken.

muziekfruitkaartjesEen instrument leren bespelen kost veel moeite en geduld. Alleen herhaling leidt naar het beheersen van het gekozen instrument, en liefde voor het instrument. Maar herhaling kan zoooo saai zijn, zeker voor kinderen die vaak ongeduldig zijn en van snel resultaat dromen. Je kan hen doorheen deze moeilijke beginfase helpen door de herhalingsoefeningen op te leuken met fruitkaartjes. Zelfs met één klank kan er al een variatie gespeeld worden die telkens weer anders kan samengesteld worden.

 

Ze zullen het heerlijk vinden! Tijdens het oefenen met de kaartjes voelen ze zich al een echte muzikant. Dat verhoogt hun welbevinden, en dus motivatie. Oefenen wordt plezanter en helpt hen op weg om hun instrument steeds beter te leren kennen. Ik voeg de kaartjes die ikzelf maakte hierbij zodat je deze gemakkelijk kan afprinten. Je kan natuurlijk ook zelf kaartjes tekenen, of in elkaar knutselen samen met het kind. Ik gebruikte zelf van elke fruitsoort 4 kaartjes. Zo konden we variaties leggen met 16 kaartjes. (wat al een muziekstukje is). Natuurlijk kan je eerst beginnen met een reeks van 4 kaartjes, en dat dan opbouwen.

Elke fruitsoort is verbonden met de tijdsduur van de noten.

  • De peer staat voor een halve noot en spreek je uit als peee-eer; ( de gekende too= is een klank die vroeger gebruikt werd om de duur van een noot aan te leren)
    halvenoot
  • De appel staat voor een kwart noot en spreek je vlot uit;(de gekende ta)
    kwartnoot
  • De kersen staan voor twee achtste noten en spreek je ook vlot uit.(de gekende titi)
    achtstenoot

Je kan de kaartjes dus voor elke noot gebruiken, en je kan reeksen leggen om één noot in te oefenen in een zelfbedacht ritme.

muziekfruitkaartjes

Veel speelplezier aan de jonge muzikant!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *