Kinderen leren omgaan met multimedia: gsm

Een gsm heeft een echte aantrekkingskracht op kinderen. Het spreekt tot hun verbeelding. Maar vanaf wanneer kan een kind echt omgaan met een gsm? En is dat wel gezond? Enkele tips en bedenkingen die je op weg kunnen helpen:

Is een gsm gezond?

Een kind langdurig aan de lijn houden tijdens een gesprek met een mobieltje is af te raden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert om het gsm-gebruik voor kinderen zeker te beperken.  Een gsm maakt gebruik van radiogolven. Men weet voorlopig nog steeds niet wat de gevolgen van blootstelling aan die radiogolven teweeg kan brengen bij volwassenen en kinderen. Daarom is voorzichtigheid aangeraden. Indien er een risico is, zullen kinderen er gevoeliger op reageren dan volwassenen. Je kan het risico zoveel mogelijk beperken door een toestel te kopen met een lage stralingswaarde (SAR). Dat is een maat voor de energie die elektromagnetische golven aan het lichaam afgeven. Er zijn 5 categorieën:

 • A: SAR-waarde kleiner dan 0,4 W/kg
 • B: SAR-waarde gelijk aan of groter dan 0,4 W/kg maar kleiner dan 0,8 W/kg
 • C: SAR-waarde gelijk aan of groter dan 0,8 W/kg maar kleiner dan 1,2 W/kg
 • D: SAR-waarde gelijk aan of groter dan 1,2 W/kg maar kleiner dan 1,6 W/kg
 • E: SAR-waarde gelijk aan of groter dan 1,6 W/kg maar kleiner dan 2,0 W/kg

Kies voor een kind een gsm uit klasse A of B met dus een SAR waarde kleiner dan 0,8 W/kg.

Wanneer mag je kind een gsm hebben?

Iedere ouder beslist wanneer zijn kind klaar is voor een eigen gsm. Velen kiezen de overgang naar het middelbaar als richtlijn om hun zoon/dochter een gsm aan te bieden. Anderen geven hun kind een gsm met beperkt gebruik vanaf 10 jaar. Meestal zijn daar praktische redenen voor: een kind kan na de avondles muziek opbellen indien de les wat vroeger stopt, tijdens een dagtrip kan het kind de ouders opbellen als het verloren loopt, het heeft de laatste bus gemist, op weg met de fiets en een lekke band…

In ieder geval zijn er duidelijke afspraken nodig.

Wie betaalt de rekening?

De tiener kan sparen en een budget cadeau krijgen voor een speciale gelegenheid zoals een goed rapport.  Sommige ouders geven in plaats van het wekelijkse zakgeld een deeltje ‘GSM-geld’.

Abonnement of prepaid?

Direct starten met een abonnement is af te raden. Een betaalkaart geeft een betere start. Is de belwaarde op, welja, dan is ze op. Jouw tiener kan niet verder bellen tot er nieuwe belwaarde wordt opgeladen. Dat helpt hen bewuster om te gaan met bellen, sms-en enz.

Sneltoetsen?

Je kan enkele sneltoetsen instellen voor het eerste gebruik van een gsm. Zo kan je mee helpen bepalen welke nummers er in het toestel komen. In het begin zijn dat slechts enkele praktische nummers (de ouders, hulpdiensten). Na verloop van tijd kan dit uitgebreid worden naar vrienden, familie en kennissen (klasgenootjes, grootouders, …).  Zo kan het kind na het intikken van de code met één tik op de sneltoets iemand bereiken.

Hoe beginnen?

 • Stuur eens een sms-je naar het toestel van je kind. Leer een smsje openen en laat hen dit beantwoorden (vb. met zijn/haar verjaardag, nieuwjaar, ….).
 • Laat hem/haar papa opbellen terwijl je erbij bent.
 • Bel hem/haar eens op terwijl je erbij bent en leer hem/haar opnemen.

Geef het goede voorbeeld

Leer hen correct omgaan met hun gsm. Geef dus het goede voorbeeld.

 • Stuur bij voorkeur een sms i.p.v. te bellen.
 • Bel je toch, hou het gesprek dan kort.
 • Zorg ervoor dat je je gesprek discreet houdt zodat je omstaanders niet stoort.
 • Aan tafel of tijdens een gesprek wordt er geen gsm bovengehaald.
 • Een gsm naast het bed of op het kussen tijdens de slaap is uiterst ongezond. Je slaapt niet door, doorloopt de verschillende fases van de slaap niet meer en kan last krijgen van ernstige slaap- en concentratiestoornissen.
 • Waar een gsm verboden is, is hij verboden. Punt (scholen, ziekenhuizen, …).

Veiligheid en privacy

 • Zorg dat de gsm van uw zoon/dochter beveiligd is. Een code intikken voor je de gsm kan bedienen is geen overbodige luxe. Iemand die de gsm afpakt om daarna vrolijk schunnige sms-en door te sturen naar alle vrienden en verwanten van je zoon of dochter tot alle belwaarde is opgebruikt, is een reëel risico dat je kan vermijden. Leer uw kind aan om die code geheim te houden en dus aan NIEMAND door te geven.
 • Leer uw kind alles over het respecteren van de privacy van anderen.  Geen foto’s nemen dus waar hij/zij zelf niet zou willen op staan, dus ook niet onder de toiletdeur, of boven het kleedhokje. Geen foto’s van anderen gebruiken om door te sturen zonder toestemming van die anderen.

Surfen op internet

Bij een eerste gsm-gebruik is surfen niet nodig. Surfen kan op een andere manier. Zie kinderen leren omgaan met multimedia: de computer.

Kinderen weghouden bij multimedia is volgens mij geen goed idee. Hen er gepast en stap voor stap bewust mee leren omgaan is dat wel. Zo maak je van hen bewuste jonge mensen met een flinke dosis gezond verstand. Veel succes!

Foto: Highways Agency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *