Kinderen afschermen van computers, tablets, gsms enzovoort leert hen er niet gezond mee om te gaan. Naar mijn mening is het veel beter hen er stap voor stap mee om te leren gaan. Zo kunnen ze ervaring opdoen en bewust gebruik opbouwen. Een interessante site waar je veel informatie kan vinden is: mijnkindonline.nl. Waar begin je? Vanaf welke leeftijd doe je wat? Hoe breng je het aan? Ik zet in deze reeks enkele ideetjes op een rij. We beginnen bij…
De computer:
Kleuters kan je behendigheid met de muis aanleren, of met het schuifvlak bij een laptop. Er zijn een hele boel leuke CD-roms op de markt om de kinderen het slepen en klikken speels te helpen oefenen m.b.v. kleurprenten die ingekleurd kunnen worden als het kind op een kleur en een in te kleuren kleurvlak klikt. Of de verschillen tussen twee plaatjes aan te duiden (Nijntje).
Voor oudere kleuters zijn verhalende CD-roms met te vervullen opdrachten heerlijk (Robbie Konijn).
Het lagere schoolkind vanaf 7 jaar: Als uw kind wat heeft leren schrijven, dan kan je thuis eens tekstverwerking aanbieden. Toon enkele mogelijkheden en laat ze ermee spelen. Hij/zij zal wat trots zijn als hij/zij zijn/haar naam kan intikken, het woordje kan selecteren, het lettertype of de kleur aanpassen, de grootte veranderen én het resultaat kan afdrukken.
Vanaf 10 jaar: Je kan een eigen email-adres voor je kind overwegen en aanmaken. Het is veilig. Er is niet op te vinden hoe oud uw zoon/dochter is, of waar jullie wonen. Zo kan uw tiener al eens een berichtje sturen naar familie of vrienden en kan hij/zij berichten ontvangen. Je kan hem/haar ook een goede attitude aanleren:
- verklap niemand je wachtwoord om in te loggen. Anders kan iemand anders in jouw naam berichten sturen naar jouw vrienden en familie.
- Stuur geen mails naar iemand waarvan je een mail kreeg, maar die je niet kent.
- Mails die je krijgt van mensen die je niet kent open je niet.
Uw zoon/dochter is klaar om te ‘googelen’. Zoek eerst samen eens wat informatie op. Wat is er te vinden over hem/haar? Tik eens hun naam in, of die van jou. Leer hen zoeken met zoekwoorden die dicht bij hun interesses en leefwereld liggen. Leer hen dat niet alle informatie juist is op het net. Leer hen controleren of de informatie klopt door via verschillende sites dezelfde informatie op te vragen. Leer hen een afbeelding te kopiëren en te gebruiken.
Ga door met tekstverwerking: leer hen afbeeldingen te plakken in een tekst. Zo maken ze al mooie kaartjes, flyers, posters,…
Knippen-Plakken: Leer hen een powerpoint te maken. Dat kan handig zijn voor spreekbeurten op school. Na wat voorbeelden van jou kunnen ze al snel aan de slag met het knippen en plakken van beeldmateriaal, het toevoegen van teksten, het maken van een kleine diavoorstelling. Leer hen ook hun werk opslaan op een stick, en terug openen.
Vanaf 12 jaar: Chatten kan. Dat is best gevaarlijk. Maar met wat gezond verstand en het aanleren van een goede attitude lukt het wel. Ga naar mijnkindonline.nl voor het nodige advies. Met een kids-ID zijn er veilige manieren om te chatten. Ook bij Ketnet is er toezicht tijdens het chatten en kan u gecontacteerd worden indien er iets niet pluis is in het chatgedrag van uw zoon/dochter. Blijf tijdens het chatten in het zicht. Kies een plaats waar je even langs kan lopen om te volgen vanop een afstand. Laat hen bij voorkeur een pc gebruiken in een centrale ruimte. Vermijd pc’s op de kamer. Gebruik een aparte login om jouw gegevens niet kwijt te spelen. Binnenkort verschijnt er een artikel om aan te tonen hoe je dat kan doen. Leer hen:
- hun code geheim te houden
- gesprekken beleefd te houden
- niemand te beledigen
- hun adres niet prijs te geven
- geen persoonlijke informatie zoals telefoonnummer, school, sportclub te vertellen
Vanaf 13 jaar: vanaf dan pas mag je een facebook account aanmaken voor uw zoon/dochter. Jonger is eigenlijk wettelijk verboden. Kinderen begrijpen de impact nog niet van iedereen die mee kan kijken bij hun berichtgeving. Leer hen om geen foto’s te gebruiken waarop anderen staan. Er mogen geen foto’s van anderen op het net geplaatst worden zonder hun toestemming. Dat is een belangrijke attitude. Leer hen daar rekening mee te houden.
- Maak hun profiel alleen zichtbaar voor vrienden (via privacy instellingen).
- Word vrienden van elkaar. Zo hou je een oogje in het zeil.
- Maak duidelijke afspraken: niets wat je in in het echt niet durft zeggen/tonen gaat online.
- Alleen vrienden accepteren die je echt kent.
Beperk het computergebruik van uw zoon/dochter in verhouding met hun leeftijd. Het maximum is 2 uur TV/PC/Nintendo/Wii. Langer dan twee uur is ongezond en afmattend voor elk kind. Natuurlijk bouw je die tijd op. Een kleuter kan beginnen met een kwartiertje pc’en, of een halfuurtje TV-kijken. Natuurlijk mogen programma’s uitgekeken worden en spelletjes uitgespeeld, maar een duidelijke begrenzing is noodzakelijk. Zorg ook dat er per uurtje multimediaal plezier een tiental minuutjes pauze is om lekker buiten te spelen of iets anders te doen.
Kijk op www.ikbeslis.be of www.mijnkindonline.nl voor meer informatie.
Foto: Boedker