Kinderen leren omgaan met een hond

Er zijn honden in allerlei maten en gewichten: grote honden, ranke honden, langharige hondjes met strikjes, wollige honden in vorm getrimd…maar ze blijven allemaal honden. Daarom is het zo belangrijk om ook de jongste telgen in het gezin gepast te leren omgaan met jullie favoriete viervoeter.Trouwens, een hond (of een ander huisdier) biedt een grote meerwaarde aan de belevingswereld van het kind. Honden houden (meestal) van kinderen en worden graag hun trouwe vriend waaraan uw ukkepuk al zijn/haar geheimpjes en verdrietjes zal toevertrouwen nog voor ze die met jou delen. Een kind dient echter te leren om rekening te houden met de beleving van het dier. Dat op zich alleen al is een waardevolle verrijking voor de empatische ontwikkeling van uw kind.

Enkele van de belangrijkste dingen om gepast mee te leren omgaan:

Eten: Dieren in het algemeen, en honden in het bijzonder eten graag in alle rust. Leer uw kinderen dan ook uit de buurt te blijven wanneer de hond eet. Een afspraak die wij thuis toepassen is: als wij aan tafel gaan, dan krijgt de hond ook zijn voer. Bij ons is dat in een afzonderlijke ruimte. Zo kan de hond rustig eten en wij ook! Geen gebedel aan tafel door de hond. geen verboden hapjes die de hond worden aangeboden. Iedereen kan lekker genieten!

Spelen: Leg de kinderen uit dat honden hondenspelletjes spelen met hondenspeelgoed. Als ze spelletjes met de hond willen spelen, dan spelen ze enkel zo’n spelletjes. Jonge kinderen laat je nooit alleen spelen bij de hond. Er zijn heel veel leuke spelletjes om met de hond te spelen. Eén van de meest geliefde spelletjes is een gooi en vang spelletje. (Het kind kan een tak/flostouw gooien, de hond haalt het terug) Op het net kan je nog andere leuke spelletjes vinden om de hond aan te leren.

Knuffelen: Een hond houdt van een aai onder de kin, of op de rug. Leer een kind die aanrakingen aan: niet bruusk, hard, maar zacht en rustig.

Wandelen: Laat uw kinderen nooit alleen wandelen met een grote hond (zoals een labrador). Stel jezelf de vraag: wie gaat met wie wandelen?

Thuis spelen met vriendjes: Altijd leuk wanneer er vriendjes op bezoek komen om te spelen. Natuurlijk willen de kinderen het huisdier van hun vriendje ontmoeten. Dit doe je alleen in het bijzijn van een volwassene. Leg de gasten uit hoe de hond het liefst wordt benaderd: geen geroep of geschreeuw, maar rustig praten; niet naar het dier toespringen, maar recht staan en stil staan. Haal het dier dan pas tevoorschijn. Geef de hond de kans de gasten te besnuffelen en een rustige aai te ontvangen terwijl de gast de naam van het dier zegt. Laat de kinderen spelen en hou de hond in de gaten.Als de kinderen willen spelen bij de hond, blijf dan zeker bij hun spel. Als je merkt dat de hond rust nodig heeft, geef hem dan zijn vertrouwde rustplek terug en laat het kindergeweld op andere plekken zegevieren.

Slapen: een bed is niet de ideale plek om te slapen voor een hond. Leg dat ook uit aan de kinderen. Een hond heeft 16 uur slaap per dag nodig. Leer hen er rekening mee te houden dat ook overdag hun huisdier behoefte heeft aan slaap, op zijn eigen slaapplek.

Commando’s: een ‘nette’ hond kan ingaan op commando’s. Dat is handig bij een bezoek aan de dierenarts, of tijdens de verzorging. Leer ook uw kind zich te gedragen als een baasje en leer hen enkele commando’s aan zoals: zit, lig, pootje. Zo leert het dier uw kroost te zien als een baasje die hij dient te gehoorzamen.

Verzorging: Laat de kinderen meehelpen bij de verzorging van het dier. Enkele voorbeeldjes kunnen zijn: het dier voorzien van vers drinkwater, naar de dierenwinkel meegaan om hondenvoer te kopen, meehelpen tijdens het borstelen van de vacht, of tijdens het bad…

Tip voor drollen: Leer de hond op een vaste plaats in de tuin zijn behoefte te doen. Kies een uitnodigende plek met gras/zand/boomschors. Met je puppy aan de leiband ga je naar die plek en hou je de puppy daar. Als hij zijn behoefte doet, dan geef je hem het commando dat je daarvoor bedacht hebt en beloon je hem nadien uitbundig. Blijf dit doen totdat de puppy doorheeft wat je wilt. Bouw af: ga met het dier aan de leiband nog steeds naar de plek, en maak de leiband daar los. Ga mee, naar de tuin, blijf op een afstand staan…voor je het weet gaat het dier zelfstandig zijn plekje opzoeken. Ruim de plek regelmatig op, want ook de hond doet graag zijn ding op een proper plekje. Er bestaan septische putjes voor honden die je op die plek kan ingraven. Spreek met de kinderen af dat ze niet op de ‘toiletstrook’ voor de hond komen. Op deze manier weet je zeker dat spelende kinderen in de tuin niet in hondendrollen trappen! Handig en hygiënisch!

 

Eén gedachte over “ Kinderen leren omgaan met een hond”

  1. Het belang van kinderen te leren omgaan met puppies of honden in het algemeen wordt onderschat. Voor een goede socialisatie van de hond én een goede opvoeding van kind, is het belangrijk dat beiden hulp krijgen van volwassenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *