Iedereen maakt het mee: groot en klein: oplaaiende woede…Maar niet iedereen kan deze emotie een passende plaats geven in het leven…Ook hier blijkt de stelling ‘Jong geleerd is oud gedaan’ een passende houding. Vaak raden we onze kinderen aan om niet boos te worden. Of leren we ze van jongs af aan hun boosheid te verkroppen. Dat is spijtig, want boos zijn is een normale emotie die zowel in het gezond gevoelsleven van volwassenen als kinderen hoort.
Het is uiterst belangrijk om onze boze gevoelens gepast te uiten, anders wordt de boosheid opgestapeld tot op het moment dat één kleine aanleiding voldoende is om ons en onze kinderen te transformeren in echte driftkopjes. Stijn helpt ze afkoelen. Met een nieuw luisterverhaal en kant en klare afkoelkaart die bruikbaar is op veel verschillende manieren.
- Driftkopjes geef je best veel ontladingskansen zoals: flink in de tuin rennen, papier verscheuren voor het papierafval, plastieken flessen platstampen voor bij het PMD-afval, kaatsen met de bal, schoppen tegen de bal (als je omgeving dat toelaat).
- Maak consequente afspraken van wat mag en niet mag aan tafel, bij bedtijd,… Dat geeft houvast voor het kind: tot hier en niet verder. Zo vermijd je pogingen om in woede van de afspraken af te pingelen: neen is neen.
- Wanneer je driftkopje toch ontploft blijf dan zelf vooral rustig. Ga niet mee in de woede. Zo geef je het verkeerde voorbeeld. Zeg rustig wat je verwacht vb: ‘Praat stiller.’
- Iemand die over zijn toeren is heeft zo’n 90 minuten nodig om weer voor rede vatbaar te worden. Dus begin je best niet te luisteren naar Stijns verhaal op zo’n moment.
- Leer het nadien bewust worden van de ‘klik’. Zoiets gebeurt niet plots, dat bouwt zich op. Leer je driftkopje dus om zelf te leren opmerken dat het zich opwindt, te stoppen met in de woede mee te gaan, rustig 3x in en uit te ademen, te denken: rustig maar én te voelen dat het lukt, dat de boosheid wegebt. Nadien kan het driftkopje proberen om andere oplossingen te bedenken. Hierbij kan het luisterverhaal en het afkoelplan wel hulp bieden.
Ik tekende een afkoelplan speciaal voor driftkopjes met als personage Stijn. Je weet wel, het kaboutertje dat altijd riep (zie Stijns stem). Blijkbaar is hij ook een driftkopje… Bij het afkoelplan hoort ook een verhaaltje dat ik speciaal bedacht als introductie. Je kan het verhaal samen beluisteren en daarna het afkoelplan bekijken.
Met het afkoelplan kan je enkele leuke spelletjes doen om je driftkopje op een speelse manier vertrouwd te maken met de juiste attitude!
Enkele leuke spelideetjes met Stijns afkoelplan:
Chronologie:
- Print Stijns afkoelplan 2x uit.
- Knip de kaartjes van 1 pagina uit.
- Bespreek de kaartjes en de volgorde kort.
- Laat het driftkopje zelf de kaartjes in de juiste volgorde leggen op het nog volledige afkoelplan.
- Haal na een paar herhalingen het onderliggende afkoelplan weg en laat het driftkopje het plan zelf in de juiste volgorde leggen.
Wat is er weg?
- Print 1 afkoelplan af.
- Knip de kaartjes uit.
- Bespreek de kaartjes kort.
- Vraag het driftkopje de ogen te sluiten. Neem ondertussen een kaartje weg.
- Nu mag het driftkopje kijken. Kan het driftkopje vertellen welk kaartje er weg is?
- Draai de rollen om. Kan jij vertellen welk kaartje er ontbreekt?
- Lukt het? Neem dan meer kaartjes weg. Bouw het op!
Kwartet
- Print het afkoelplan 4x af.
- Kleur de kaartjes in, samen met het gezin.
- Knip de kaartjes uit.
- Speel het spel nu als kwartet.
- Heb jij de oeikaart (1°)/ de stopkaart (2°)/ de ademkaart (3°)/de rustigkaart (4°)/de geluktkaart (5°)?
- Veel plezier!
Nog meer tips bij het afkoelplan:
- Hang het afkoelplan op een zichtbare plaats in huis en volg de kaart zelf als je boos bent. Doe dat terwijl je het ook werkelijk verwoordt: ‘Ik word heel boos nu!-stop!-Ik adem 3x rustig in en uit-ik ben rustig nu, ik beheers me wel-gelukt’.En dan kan je rustig zeggen wat je wenst. Kinderen leren vooral uit zo’n voorbeeldsituaties!
- Complimenteer je kind tijdens de spelletjes én vooral ook wanneer het pogingen doet om het afkoelplan daadwerkelijk in de praktijk toe te passen!
Downloads
Dit is in ieder geval nuttige info, vooral als je kind gelijk reageert zoals jijzelf bij woede.Door je kind leer je soms jezelf beter kennen wat erg confronterend kan zijn. Je volgt dan spelenderwijs een uitdaging om samen met je kind aan te gaan.