Je kind een goede start geven doe je zo!

Als je een kindje krijgt wil je natuurlijk het allerbeste voor je kindje, dat wil iedere ouder. Wist je hoeveel invloed (vroeg) voorlezen kan hebben op de ontwikkeling van je kindje? En welke voordelen heeft je kindje straks in zijn latere leven door elke dag een paar minuten van je tijd?

Wanneer beginnen met voorlezen?

Je kunt al beginnen met voorlezen aan je kindje vanaf de babytijd! Dat heeft namelijk een bijzonder goed effect op het ontwikkelen van het taalgevoel én woordenschat van je kindje. En eigenlijk op nog veel meer dingen, kindjes leren sneller oorzaak en gevolg en hun analytisch vermogen wordt ook beter ontwikkeld.

 

Niet gelijk effect

Als je aan je baby voorleest zie je natuurlijk niet gelijk effect, dat kan soms wel tot in de peutertijd duren voordat je er effect van ziet. Meerdere studies hebben het onderzocht en eigenlijk allen komen tot de conclusie dat het vele voordelen heeft om zelfs al aan je (niet pratende) baby voor te gaan lezen.

 

Gratis boekjes

Wist je dat je jouw kindje gratis lid kan maken van de bibliotheek? En als ze meedoen met Boekstart kun je ook nog eens een superleuk gratis koffertje krijgen met een boekje (of twee zag ik laatst) er in! En dat voor niets. Dus geen excuus en begin snel met voorlezen.

Wat zijn de voordelen van voorlezen?

Je kunt dus al vanaf baby af aan voorlezen om je kindje een head-start te geven in het leven. Wat voor voordelen heeft het voorlezen allemaal?

 

  • Het is goed voor jullie onderlinge band. En dat geldt voor voorlezen op elke leeftijd. En ligt je kindje de eerste weken nog in het ziekenhuis? Juist dan is het extra goed voor jullie band om af en toe voor te lezen!
  • Het stimuleert de fantasie. En daardoor leren ze ook creatiever denken waardoor ze beter problemen kunnen oplossen.
  • Ze leren geduldig(er) luisteren en kunnen zo eerder leren beter te concentreren. Begin dus vooral vóór ze naar school gaan met voorlezen!
  • Het vergroot de woordenschat en ontwikkelt een goed taalgevoel. Even voor het idee: Sommige kinderen horen wel 12.000 woorden per dag, en andere maar 670. Woorden die je kindje nooit hoort kunnen ze natuurlijk ook niet leren!
  • Kindjes die veel voorgelezen worden hebben een betere aanleg voor leren. En dat komt waarschijnlijk door de grotere woordenschat en omdat ze teksten gewoon beter kunnen begrijpen.
  • Ze kunnen vaak sneller en beter communiceren, dus een stuk minder (of if you’re lucky geen) driftbuien! Maar in hun latere leven kan dat natuurlijk ook erg handig zijn!
  • Lezen voor het slapen gaan kan voor kindjes het broodnodige rust moment zijn in de dag! Zo kunnen ze vaak wat makkelijker in slaap vallen en rustiger slapen.
  • Het versterkt ook het inlevingsvermogen van je kindje, en ook dat kan hij later enorm goed gebruiken.
  • Door voorlezen leren ze ook complexere zinsconstructies dan in een gewoon gesprek. Die kunnen van pas komen bij bijvoorbeeld begrijpend lezen, later zelf dingen formuleren of natuurlijk überhaupt leren.

 

Het is nooit te laat om te beginnen met voorlezen, of je nou een baby hebt of dat je kindje al 9 is! Het is voor elke leeftijd goed om even lekker samen te gaan lezen. Zelf ben ik echt geen boekenworm (het tegenovergestelde eigenlijk) maar het voorlezen aan mijn dochter van inmiddels 4,5 vind ik nog steeds ontzettend leuk. Zeker nu ik steeds vaker het verschil zie en hoor tussen haar woordenschat en taal ten opzichte van andere leeftijdsgenootjes!

 

Gastblog door: Serita van DeLeuksteVoorleesboeken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *