Kijk jij even voor jezelf of je de balans haalt?

beweging_smallGeestelijke inspanning: check? Geestelijke ontspanning: check? Lichamelijke ontspanning: check… Maar hoe is het gesteld met lichamelijke inspanning…

 

Als je leeft, dan ben je in beweging, zelfs wanneer je helemaal stil denkt te liggen, dan nog stroomt er vanalles door je heen: bloed, adem, gedachten. Leven is bewegen! Onze comfortabele levensstijl schreeuwt om wat fysieke arbeid…dat is een gezondheidsaspect dat we vaak vergeten, of al te intens aanpakken…Machines, robots, computers, afstandsbedieningen nemen ons veel bewegingskansen uit handen. Dat doet velen onder ons kiezen voor intense training, of sporten. Dat is uiteraard een keuze, maar geen must. Nederlandse wetenschappers van de universiteit van Maastricht stelden vast dat matig bewegen zelfs beter is dan intens sporten omdat het haalbaarder is en beter voor je lichaam op lange termijn.

Het gaat er dus eigenlijk niet over wat we doen, maar vooral dat we het doen omdat ons lichaam het nodig heeft. Het draait allemaal om regelmaat en niet om intensiteit noch duur. Bewegen kan je elke dag plezierig, zinvol én gezond. Dus ga er voor, alleen voor jezelf en met jezelf, zeker niet in competitie. Die is er in het dagdagelijkse leven al meer dan genoeg. Ben jij in balans? Draag jij zorg voor de verschillende noden van je lijf?  We hebben zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak inspanning en ontspanning nodig. Elke dag 30 minuten bezig zijn met bewegen, je aandacht verleggen van je hoofd naar je lijf is al prima. Je kan ook 3 keer 10 minuten per dag inplannen, dat helpt je al om jezelf fit en gezond te houden.

Hoe begin je eraan? De keuze is volledig aan jou…hieronder vindt u enkele ideetjes die u op gang kunnen brengen:

  • Ga op de trampoline: In de meeste tuinen staat er één. Komaan vaders en moeders waag je erop en spring! *Spring niet tegelijk met anderen, dat is onveilig.
  • Schommel: Doe mee met de kids. Je bent samen leuk bezig en schommelen werkt bevrijdend. geniet van de kriebels in je buik. Vergeet je zorgen. Snuif gretig de zuurstof op. Schommel de spanning van je af!
  • Neem de trap: Neem geen liften meer, traplopen helpt je hart stuwen. Kom op!
  • Werk in de tuin: Wat dacht je van een eigen moestuintje? Gras maaien, onkruid wieden…Als dat geen beweging is, dan weet ik het niet meer. Hierbij komt het aardig voordeel dat er veel handwerk aan te pas komt. En handwerk is helend voor ons primitieve breintje. Het ontspant de geest.
  • Wandel: Kijk, ruik, voel, luister voor minstens 30 minuten. Je middagpauze is hier ideaal voor, de hond uitlaten ook!
  • Loop: Start to run is een aanrader. Bouw rustig op. In een bepaald ritme geraken kan je een meditatieve ervaring geven. Je kan het overal. *Let er wel op dat je aangepast schoeisel draagt
  • Fiets: Fiets gewoon naar de winkel, de bibliotheek, of het werk. Je beweging voor de dag heb je dan al gehad!
  • Yoga: Je lichaam laat stress en spanning los terwijl je je helemaal concentreert op een lichamelijke oefening en je adem. Heerlijk! Je lichaamshouding wordt er ook stukken beter van!
  • Zwem: Dé uitverkoren sport als ons lichaam mocht kiezen. Je belast er je lichaam niet mee, het wordt gedragen door het water. Het is zoveel meer dan bewegen. Dat kan je lezen in het meeslepende verhaal ‘Dromen van water’.
  • Maak schoon: Vloeren boenen, stofzuigen, ramen lappen. Ook daar is je lichaam dankbaar voor!

Hou vooral rekening met je eigen fysieke mogelijkheden en beperkingen. Draag goed zorg voor je gezondheid en ga niet over je grenzen heen…Heb je gezondheidsproblemen, hou je dan vooral aan het advies van je arts!

 

 

3 gedachten over “ Kijk jij even voor jezelf of je de balans haalt?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *