Kies de juiste lamp

Kies de juiste lamp

Lampen kies je niet alleen om goed te kunnen zien als het donker wordt. Ze brengen je veiligheid, gezelligheid en kunnen accenten leggen, zowel in je huis als in je tuin. Hoe kies je nu de perfecte lamp?

De tijd dat je in elke ruimte één centrale plafondlamp had hangen, ligt al geruime tijd achter ons. De juiste lampen kiezen is tegenwoordig even belangrijk als die perfect zittende loungezetel of elk ander interieuraccent in je huis.

Meer dan één type lamp

Het beste effect bereik je als je meerdere types verlichting combineert in elke ruimte (ook in je tuin). Maak een duidelijk onderscheid tussen volgende types:

  • Basisverlichting: dit is de verlichting die nodig is om vlot te kunnen bewegen in de ruimte en je normale bezigheden te kunnen uitvoeren. Dankzij de basisverlichting vind je ’s nachts makkelijk het toilet. Deze verlichting is vooral praktisch en zorgt voor een gelijkmatige verlichting van de ruimte.
  • Functionele verlichting: deze verlichting zorgt ervoor dat je specifieke taken goed kunt uitvoeren. Het zorgt voor een extra helder en gericht, schijnend licht. Deze verlichting is nodig om een boekje te kunnen lezen in je zetel, om aan je bureau te kunnen werken of om groenten te kunnen snijden in de keuken.
  • Accentverlichting: dit is ook een extra helder en gericht licht, net als de functionele verlichting. Alleen is het doel hier niet om bepaalde taken beter te kunnen uitvoeren. Het doel van accentverlichting is om bepaalde accenten te leggen in je ruimte (of tuin). Zo kun je dat mooie schilderij in je woonkamer in de schijnwerpers zetten. En hoe adembenemend is die boom met spot erop niet als je ‘s avonds thuiskomt in het donker?
  • Sfeerverlichting: deze verlichting creëert een bepaalde sfeer in je huis. Het zorgt voor een zacht, warm licht dat slechts een deel van de ruimte verlicht. Zo kun je de perfecte romantische sfeer creëren bij dat diner met je partner. Of de ideale ontspannen sfeer in je badkamer om een lekker lang warm bad te nemen. Tip: relax nog meer met deze zelfgemaakte cup cakes voor in bad.

Waarop kun je je keuze baseren?

Doel van je lamp. De belangrijkste beslissing is bepalen wat het doel is van je lampen: dient het als basisverlichting, functionele verlichting, accentverlichting of sfeerverlichting? Denk hier goed over na voor je lampen kiest.

Hou rekening met je stijl.  Hou je van landelijk? Kies dan lampen die hierbij passen. Hou je van modern? Idem dito. Gelukkig is de keuze van lampen tegenwoordig zo uitgebreid, dat je voor elke stijl de gepaste lampen kunt vinden. Kijk voor een ruime keuze op lampen24.

Zuinigheid van de lampen. Het energieverbruik zou een rol moeten spelen bij het maken van je keuze. Ga daarom steeds na wat het verbruik is. Je gaat hiervoor na wat het vermogen is van je lamp (uitgedrukt in watt) en het aantal uren per dag dat je je lamp gebruikt. Uiteraard is het belangrijk dat de meest gebruikte lampen het zuinigst zijn. Je kunt ook kiezen voor lampen met een sensor die automatisch aangaan bij beweging en na een bepaalde tijd automatisch doven.

Mogelijkheid tot dimmen. Als je kiest voor dimbare lampen kun je die gebruiken als meer dan één type verlichting. Zo kun je een dimbare plafondlamp boven je tafel in de woonkamer gebruiken als basisverlichting voor je dagdagelijkse bezigheden en als sfeerverlichting voor dat gezellige etentje met vrienden.

Slimme lampen of niet? Slimme lampen kun je bedienen met je smartphone zodat je altijd en overal de perfecte sfeer kunt creëren zonder schakelaars. Ze laten toe om te kiezen tussen verschillende kleuren en bij wit licht kun je de lichtkleur laten variëren tussen koud licht en warm licht. Het is bovendien gemakkelijk te installeren. Sommige slimme lampen bieden zelfs de mogelijkheid om te koppelen zodat je met je smartphone met één druk op de knop alle lampen uit kan zetten. Wat denk je bijvoorbeeld van deze aanstuurbare Philips Hue LED plafondlamp?

aanstuurbare philips hue led plafondlamp fair
Bron: lampen24.be

Plaats van de lamp. Komt je lamp op of in het plafond? Ga je de lamp aan de wand hangen? Is het een lamp om op een tafel te zetten? Of op je nachtkastje naast je bed? Of wil je een vloerlamp om in de hoek van de ruimte achter je tv te plaatsen?

Je huidige situatie. Bij een nieuwbouw of een grondige renovatie heb je meer mogelijkheden dan in een bestaande ruimte waar je de verlichting wenst aan te passen. Bij nieuwbouw of grondige renovatie is het aangewezen om bij het opmaak van de bouwplannen al voldoende rekening te houden met de gewenste verlichting. Heb je een bestaande ruimte, dan zal je wat creatiever moeten zijn. Door lampen te kiezen die je voor meerdere types verlichting kunt gebruiken (als ze kunnen dimmen bijvoorbeeld) of slimme lampen, kom je al een heel eind vooruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *