Een veelgebruikte manier om je huis te verwarmen is met behulp van radiatoren of convectoren. Maar wat is nu het verschil? En hoe krijg je de meeste warmte?
Om het verschil te kunnen aangeven, is het belangrijk om het verschil tussen stralingswarmte en convectiewarmte te begrijpen.
Stralingswarmte
Is een directe vorm van verwarming. De zon geeft stralingswarmte, een open haard ook. Stralingswarmte voelt aangenaam aan op je huid. Stralingswarmte is bovendien een gezonde warmte.
Convectiewarmte
Is een indirecte vorm van verwarming. De lucht wordt opgewarmd waardoor die lucht stijgt, het verwarmingstoestel verlaat en zo de ruimte opwarmt. Convectiewarmte is minder gezond dan stralingswarmte omdat er veel stof (afkomstig van het verwarmingsapparaat) mee de lucht ingaat. Dit stof adem je dan gemakkelijker in. Te vermijden als je last hebt van een stof allergie!
Hoe krijg je de meeste warmte?
Een radiator geeft hoofdzakelijk stralingswarmte af. In een radiator zitten veel buizen en platen gevuld met water. Een radiator begint pas warmte af te geven als er voldoende warm water aanwezig is. Hierdoor duurt het langer voor een radiator een ruimte verwarmd heeft. De ruimte blijft dan wel langer warm, waardoor je een aangenaam warmtegevoel krijgt.
Een convector geeft enkel convectiewarmte af. Een convector bestaat uit 1 buis met water waaraan lamellen hangen. Deze lamellen warmen de ruimte op. Een convector warmt een ruimte sneller op maar koelt ook rapper weer af. Je hebt zo meer met temperatuur schommelingen te maken.
Warmtepomp
Heb je een warmtepomp of ben je van plan om een warmtepomp te gebruiken, kies dan niet voor convectoren. Een convector heeft een hogere temperatuur van water nodig (wat ook weer nadelig is voor het verbruik van je ketel en dus ook voor je portefeuille en het milieu), waardoor deze minder geschikt is om te gebruiken in combinatie met een warmtepomp dan radiatoren. Voor een warmtepomp is vloerverwarming of muurverwarming het best geschikt. Radiatoren lukken ook, zeker de gietijzeren modellen van vroeger.
Onderhoud
Een convector bestaat uit allemaal fijne lamellen waarop het stof gemakkelijk blijft liggen. Je neemt best jaarlijks de behuizing eens af en verwijdert alle stof; zowel op, onder als tussen de lamellen. Bij een radiator heb je hier minder last van.
Wat is nu het beste?
Qua uitzicht tenslotte is er weinig tot geen verschil. Tal van modellen en designs zijn beschikbaar zowel voor convectoren als radiatoren.
Het blijft uiteraard je eigen keuze en wat je ervan verwacht. Maar: een radiator is aangenamer in plaatsen waar je stilzit voorbeeld een bureau, zithoek of badkamer. In een ruimte waar je minder lang stilzit, kan een convector een meerwaarde bieden omdat het er sneller opgewarmd wordt.
Hou je ook rekening met het feit dat een convector zorgt voor een hoger verbruik van je ketel (en dus ook slechter is voor het milieu), meer stofnesten en spinnenwebben aantrekt (dus: meer onderhoud en slecht als je een stof allergie hebt), dan is de keuze voor mij gemakkelijk gemaakt: ik kies voor radiatoren. Wat heb jij in huis?