Je huis slimmer en goedkoper verwarmen

Door te besparen op elektriciteit, help je zowel het milieu als je portemonnee. Elektriciteit is echter maar een klein onderdeel van ons energieverbruik, het grootste deel gaat naar verwarming. Verwarmen is noodzakelijk. Toch kun je beter slim verwarmen. Hoe pak je dat nu aan?
Om te weten waar je het meeste op kunt besparen, is het van belang om te weten hoe je energieverbruik in elkaar zit. Dit is iets wat je persoonlijk moet bepalen, want dit is bij iedereen anders. Als je telkens je meterstanden noteert, dan heb je al een mooi inzicht in je verbruik. Doe je dat niet en wil je direct resultaat, haal dan je facturen boven van vorig jaar en bereken wat je hebt uitgegeven aan elektriciteit, gas en huisbrandolie in 1 jaar tijd. Hoogstwaarschijnlijk kom ook jij tot de conclusie dat de kosten voor je verwarming het hoogst liggen. Hoog tijd om daar iets aan te doen!

 Gemiddeld energieverbruik

Gemiddeld gezien is de verdeling van ons energieverbruik als volgt:
  • 66% verwarming
  • 13% warm water
  • 5% verlichting
  • 5% koelen en vriezen
  • 4% wassen en drogen
  • 4% koken
  • 3% overige
(bron: VREG)
Het is dus logisch dat je eerst probeert om het verwarmen van je huis te optimaliseren.

Tips om slimmer te verwarmen

  1. Beperken van de warmteverliezen. Isoleer je dak, je buitenmuren, plaats HR-beglazing en bij nieuwe woningen isoleer je ook de vloeren: zorg dat je een isolerende chape legt om warmteverliezen naar de grond tegen te gaan. Hoe beter de isolatie, hoe minder warmteverliezen en hoe minder energie je nodig hebt om te verwarmen. Sommige zaken kun je eenvoudig zelf doen:
    • Voorzie bijvoorbeeld tochtstrips bij ramen en deuren.
    • Isoleer alle warmwaterleidingen goed. Toch zeker deze in niet-verwarmde ruimtes.
    • Overweeg nieuwe ramen als je teveel warmteverliezen door je oude ramen hebt.
    • Plaats radiatorfolie achter radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Het rendement van je radiator stijgt met zo’n 7% hierdoor.
  2. Vervang je cv ketel tijdig. Na 15  à 20 jaar zou het opbrengen om je ketel te vervangen door een energiezuiniger exemplaar. Dit is natuurlijk relatief: heb je vaak storingen, vervang je cv ketel dan vroeger. Bij de jaarlijkse controle, krijg je ook steeds een attest met het rendement. Zolang dat rendement boven de 90% ligt, ga je niet snel voordeel doen met een nieuwe cv ketel. Bereken de terugverdientijd voor een nieuwe cv ketel.
  3. Hou radiatoren/convectoren vrij. Als je handdoeken wilt drogen, doe dit dan buiten of in de droogkast. Zorg er alleszins voor dat je je radiator niet volledig bedekt, want dan kan deze niet meer efficiënt je ruimte verwarmen. Leg zo weinig mogelijk spullen op je radiator. Zo belemmer je de goede werking en is er meer energie nodig om tot dezelfde temperatuur te komen. Moet je een keuze maken tussen radiatoren en convectoren, lees dan zeker dit artikel.
  4. Niet te warm. Hoeft het altijd 27°C in je woonkamer te zijn? Hoeft het ooit 27°C in je woonkamer te zijn. Beperk de temperatuur overdag tot zo’n 20°C en je zal veel besparen. ‘s Nachts kun je de temperatuur zelfs nog verder laten zakken tot zo’n 15°C. Zet de thermostaat een graadje lager en doe liever een dikkere trui aan.
  5. Verluchten. Verlucht voldoende om het vochtigheidsgehalte te beperken en minder energie te verbruiken. Dit klinkt tegenstrijdig, maar door te verluchten verlaag je de luchtvochtigheid. Een lagere luchtvochtigheid betekent een snellere opwarming van de lucht. Want vochtige lucht warmt trager op. Zet alles dus snel maar eens goed open. Meer weten over de luchtvochtigheid in huis?
  6. Slimme thermostaat. Zorg dat je een slimme thermostaat hebt zodat je huis afkoelt ‘s nachts of als je niet thuis bent. Je kunt ook een systeem voorzien met verschillende zones zodat niet je ganse huis door 1 kamerthermostaat wordt aangestuurd, maar je de zones individueel kunt verwarmen volgens de behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld een aparte badkamer zone voorzien, een woongedeelte zone en een slaapkamer zone. Een voorbeeld van een slimme thermostaat is de Nest.
  7. Rolluiken op tijd neer. Laat rolluiken neer als de zon ondergaat en op extreem koude dagen. Domotica komt hier goed van pas, want dan kunnen je rolluiken autonoom bewegen, zelfs als je niet thuis bent. Rolluiken functioneren op warme dagen als zonwering.
 Hoe bespaar jij op je energieverbruik?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *