Je computer automatisch opstarten en afsluiten op vaste tijdstippen

Heb je een computer die meestal aanstaat maar is deze enkel overdag in gebruik? Of start je elke morgen je computer op om deze vervolgens de hele dag te laten aanstaan en ‘s avonds terug af te sluiten? Je kunt dit eenvoudig en snel automatiseren.

Je laat een computer aanstaan om snel toegang te krijgen zonder te moeten wachten tijdens het opstarten. Ook is het handig dat je computer altijd aanstaat als je toegang wil hebben tot je muziek, foto’s, video’s en documenten, zowel thuis als wanneer je op verplaatsing bent.

Nadelen van je computer 24/7 te laten aanstaan:

 • Kosten. Ook al gebruik je je computer ‘s nachts niet, toch betaal je voor het elektriciteitsverbruik. Je computer in slaapstand verbruikt ook elektriciteit. Een eenvoudige manier om te besparen op de elektriciteitskosten is het verminderen van sluipverbruik.
 • Brandgevaar. Alle elektrische apparaten die aanstaan, hebben een risico op kortsluiting. De kans dat je computer in brand vliegt, is misschien miniem maar altijd aanwezig.
 • Geluidshinder. Zeker als je computer dicht bij de ruimte (of in de ruimte) staat waar je slaapt, kan een ventilator die steeds staat te blazen je uit je slaap houden.

Gelukkig bestaat er een manier om je computer ‘s avonds automatisch te laten afsluiten en ‘s morgens automatisch te laten opstarten.

Automatisch opstarten van je computer

Om je computer automatisch op een bepaald tijdstip te laten opstarten, kun je een instelling aanpassen in je BIOS. Je BIOS bevat de basisconfiguratie van je computer, is een onderdeel van de hardware van je computer en dus onafhankelijk van je besturingssysteem. Jammer genoeg bevat niet elke BIOS onderstaande instellingsmogelijkheden.

Stappen:

 1. Start je computer opnieuw op.
 2. Bij het logo van de fabrikant op het zwarte scherm druk je de toets in om naar je BIOS te gaan. Afhankelijk van de BIOS fabrikant kan dit F2, F10 of Del zijn. Start je Windows toch op, dan heb je wat verkeerd gedaan en moet je opnieuw opstarten.
 3. Ga naar het menu ‘Power’ of ‘Power Management’ en zoek de optie ‘Resume On RTC Alarm’ of ‘Power On By RTC Alarm’. Zet deze optie op ‘Enabled’ en stel vervolgens de optie ‘RTC Alarm Date’ op ‘EveryDay’ en de optie ‘System Time’ op het gewenste tijdstip van opstarten.
  bios_power_800pxbios_rtc_800px
 4. Bewaar de instellingen en verlaat je BIOS. Meestal is er in je BIOS een optie ‘Save and Quit’ hiervoor. Vanaf nu zou je computer automatisch elke dag op het ingestelde tijdstip moeten opstarten.

Automatisch afsluiten van je computer

Het automatisch afsluiten van je computer is afhankelijk van je besturingssysteem. Wat hier volgt, geldt voor Windows.

 1. Open de task schedular of de taakplanner (taken plannen). Dit staat bij de geïnstalleerde programma’s op je computer.
 2. Maak een basistaak aan.
  Taakplanner_basistaak_start
 3. Geef een naam en eventuele omschrijving voor de taak en klik op volgende.
  Taakplanner_basistaak_naam
 4. Kies ‘dagelijks’ en klik op volgende.
  Taakplanner_basistaak_frequentie
 5. Kies het tijdstip van afsluiten bijvoorbeeld 23u00 en klik op volgende.
  Taakplanner_basistaak_tijdstip
 6. Kies ‘Een programma starten’ en klik op volgende.
  Taakplanner_basistaak_actie
 7. Geef ‘shutdown.exe’ in bij de programmanaam en ‘/s’  bij de parameters en klik op volgende.
  Taakplanner_basistaak_programma
 8. Klik op Voltooien. Proficiat! Je hebt alle stappen uitgevoerd en je computer zal voortaan automatisch afsluiten op het ingestelde tijdstip.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *