Izimi: je digitale kluis

Izimi: je digitale kluis

Izimi is een veilige haven voor al je gevoelige en belangrijke documenten. Het platform is een gratis dienst van het Belgisch notariaat.

Izimi kun je beschouwen als een digitale kluis. Je krijgt online opslagruimte om gevoelige en belangrijke documenten in op te slaan zoals je eigendomsattesten, huwelijkscontract, diploma’s, belangrijke facturen, je wachtwoorden.  De documenten kun je eenvoudig uploaden en onder een bepaalde categorie bewaren zoals bijvoorbeeld persoonlijke informatie, mijn woning, professioneel leven, gezondheid, familie, …  Zo kun je heel snel je documenten terugvinden achteraf.

Izimi, Dropbox, OneNote, Google Drive

Het voordeel ten opzichte van andere clouddiensten zoals Dropbox, OneNote, Google Drive is dat je hier zelf de controle behoudt over al je gegevens.  Izimi is ook niet-commercieel. Zo ben je er zeker van dat je gegevens niet misbruikt worden of je niet plots bestookt wordt met allerlei advertenties. Je kiest zelf wat en voor hoelang je bepaalde documenten deelt met anderen. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld tijdelijk een eigendomsattest te delen met een bepaalde partij. Dit is veiliger dan een kopie te moeten doormailen.

Hou er wel rekening mee dat het niet de bedoeling is dat je Izimi gebruikt als volledige online opslagruimte. De opslagruimte is namelijk beperkt tot 1 GB. Voor niet-gevoelige documenten kun je dus gerust de andere clouddiensten verder blijven gebruiken.

Notariële akten

Naast het bijhouden van documenten, vind je op Izimi al je notariële akten terug. Zo is het dus niet meer nodig om een kopie aan te vragen van een akte bij een notariskantoor.

De akten kun je terugvinden door bovenaan op de knop ‘Mijn akten’ te klikken.

Voor als je er niet meer bent

Door belangrijke documenten bij te houden in Izimi maak je het je erfgenamen een stuk makkelijker eens jij er niet meer bent. Zo zit alle informatie bewaard op een centrale plaats en moeten je erfgenamen niet meer door stapels papier zoeken naar de juiste documenten. Maak dus zeker voor jezelf een lijstje met de documenten die belangrijk zijn voor je erfgenamen en bewaar deze in Izimi. Vergeet ook niet een bestand met je wachtwoorden toe te voegen (met onder andere de wachtwoorden van de clouddiensten die je gebruikt) zodat je online leven ook beheerd kan worden door je erfgenamen.

Gebruik Izimi

Izimi vind je hier terug: https://www.izimi.be. Toegang tot het platform is via je identiteitskaart (eID) of Itsme. Er bestaat ook een smartphone versie van Izimi die je gratis kunt vinden in de Google Play Store en de App Store. Zo heb je steeds alle belangrijke informatie bij de hand.

Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *