Is jouw auto klaar voor de winter?

Al aan de naderende winter gedacht? Neem nu  je voorzorgen en vermijd straks problemen met je auto.

Je gaat best net voor de winter eens langs bij je garagist om een korte wintercheck te laten uitvoeren. Wil je dat niet? Dan kun je ook zelf een aantal dingen doen om winterellende te vermijden.

Wat je nu te doen staat

  1. Vermijd startproblemen. Heb je nu soms al moeite om te starten of is je batterij ouder dan 5 jaar, dan is het beter om je batterij te laten vervangen door een nieuw exemplaar.
  2. Zorg voor een beter zicht. Ruitenwissers zorgen voor het behouden van een optimaal zicht tijdens regenval, hagel en sneeuw. Controleer of de rubbers van je ruitenwissers niet gescheurd zijn of erger nog: helemaal afgesleten. Een leuk filmpje die toont hoe je dit controleert vind je hier.
  3. Maak je ook voldoende zichtbaar voor anderen. Zorg dat alle lichten nog werken en dat ze voldoende proper zijn. Door opspattend vuil worden je lichten namelijk vuil, wat de zichtbaarheid niet bevorderd!
  4. Overweeg winterbanden. Winterbanden worden aanbevolen als de temperatuur onder de 7°C zakt. Winterbanden zijn niet alleen nuttig bij sneeuw, ook bij hevige regen wordt je remafstand korter. Door het gebruik van winterbanden heb je een betere grip op de weg.
  5. Controleer je ruitenwisservloeistof. Kijk niet alleen of er nog voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig is, maar controleer ook of deze bestand is voor temperaturen tot -20°C.
  6. Overweeg pechverhelping. Overweeg een abonnement op een pechverhelpingsdienst zoals Touring of VAB. Het spaart je veel kopzorgen uit als je dan toch pech krijgt.

Tijdens de winter

  1. Spaar je batterij zoveel mogelijk in de winter. Als het kouder wordt, daalt de capaciteit van je batterij waardoor je soms problemen bij het starten kunt krijgen, zeker als je batterij al wat ouder is. Schakel beter zoveel mogelijk onnodige verbruikers uit bij het starten: airco, ruitenwissers, radio, lichten, GPS. Eens je auto gestart is, kun je deze verbruikers één voor één terug inschakelen.
  2. Zorg voor propere ruiten. Bij hevige winterse neerslag, is het belangrijk dat je voldoende zicht hebt op de weg. Verwijder dus zeker alle sneeuw en ijs van je ruiten vooraleer je de weg opgaat. Vertrek ook niet met beslagen ruiten.
  3. Gebruik je handrem niet bij vriesweer. Als het vriest kan je handrem vastvriezen. Sta je lang stil bij vriesweer, gebruik je handrem dan niet maar parkeer je auto in de eerste versnelling.
  4. Laat je deurrubbers niet vastvriezen. Je kunt dit vermijden door de rubbers in te smeren met een siliconenspray of talkpoeder.
  5. Was je auto regelmatig. Bescherm je auto tegen het strooizout door deze regelmatig te wassen. Ook blijven je lichten zo proper wat voor een betere zichtbaarheid zorgt. Zeker na de winter ga je best naar de carwash om je auto grondig te laten reinigen, ook de onderkant.
  6. Hou je auto binnen. Hou je auto binnen in je garage indien mogelijk, zeker ‘s nachts. Binnen is het altijd warmer dan buiten. Bovendien heb je dan geen last van sneeuw die je ‘s morgens bij vertrek moet ruimen. Staat je auto buiten geparkeerd, overweeg dan een beschermhoes of carport zodat je minder werk hebt als je wilt vertrekken.
  7. Controleer je ruitenwisservloeistof regelmatig. Kijk niet alleen of er nog voldoende ruitenwisservloeistof aanwezig is, maar controleer ook of deze bestand is voor temperaturen tot -20°C.

Ongeacht alle voorzorgsmaatregelen kan het toch gebeuren dat je pech hebt. Wees voorbereid en zorg dat volgende zaken altijd in je auto aanwezig zijn tijdens de winter:

  • Spuitbus met ruitontdooier of een ijskrabber
  • Warm dekentje, sjaal, muts en handschoenen zodat je je voldoende kunt verwarmen tijdens het wachten op depannage.
  • Startkabels
  • Goede zaklamp (controleer regelmatig of deze nog werkt)
  • Werkhandschoenen
  • Zonnebril (voor betere zichtbaarheid met de laagstaande winterzon)
  • Eten en drinken ingeval van nood. Leg zeker steeds een flesje water in je wagen.
  • Reflectorbandje zodat je goed zichtbaar bent als je moet uitstappen.

Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd op 20/11/2013 op www.zenspiratie.be en is een volledig herwerkte versie.

Foto: Rambien22

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *