Is je tuingereedschap klaar voor de winterrust?

Om in de tuin te werken, moet je investeren in goed tuingereedschap. Natuurlijk wil je dan dat je gereedschap zolang mogelijk in topconditie blijft. Voor het meeste tuingereedschap komt dit neer op schoonmaken, scherp houden, invetten en goed opbergen.

Schoonmaken

Het is belangrijk dat je tuingereedschap proper blijft. Enerzijds om te voorkomen dat je bacteriën en virussen overbrengt van de ene op de andere plant. Anderzijds omdat je gereedschap anders op de duur niet meer scherp genoeg is en omdat je kans hebt op roestvorming. Ook gaat je gereedschap langer mee.

Maak je tuingereedschap het liefst schoon na elk gebruik. Heb je hiervoor geen tijd of zin, doe het dan zeker minstens elk jaar na de laatste tuinwerken, bij het begin van de winter.

Hoe pak je het aan?
Verwijder alle aarde en vuil met een (harde) borstel. Gebruik eventueel een staalborstel om het ergste vuil er af te krijgen.
Heb je roestplekken op je tuingereedschap? Als het nog niet te erg is, kun je deze verwijderen met een beetje fijn schuurpapier.
Je grasmachine verdient wat extra aandacht. Het vocht van gemaaid gras is behoorlijk agressief en kan je mes aantasten. Verwijder daarom goed alle grasresten. Best na elke maaibeurt.

Scherp houden

Bij gereedschap zoals spades, schoppen, schoffels is het belangrijk dat het snijvlak scherp gehouden wordt. Met een vijl of slijpsteen kun je dit makkelijk zelf doen.
Snoeischaren kun je met een diamantvijl terug scherp krijgen. Scherpe snoeischaren geven bij gebruik mooie snoeiwonden, zodat je planten sneller genezen. Zo krijgen infecties minder vat op je planten.

Invetten

Als je gereedschap schoongemaakt is en terug scherp, smeer je het in met een zuurvrije olie (vb. lijnzaadolie, huishoudolie) of vet (vb. vaseline). Dit voorkomt roesten. Je kunt lijnzaadolie gebruiken voor de houten onderdelen en een huishoudolie voor de metalen onderdelen.

Opbergen

Berg je gereedschap goed op. Zet het zeker niet op de grond want zo kan er vocht bij want dan weer het risico op roest vergroot. Je gereedschap zal ook sneller bot worden als het met het snijvlak op de grond blijft staan. Hang het liever op tegen een muur of stop het in een beschermende hoes.

Foto Pleuntje

Eén gedachte over “ Is je tuingereedschap klaar voor de winterrust?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *