Inloggen zonder paswoord op je Raspberry Pi

Inloggen zonder paswoord op je Raspberry Pi
Om in te loggen op je Raspberry Pi gebruik je normaal een gebruikersnaam en paswoord. Toch kan het ook veilig en eenvoudig zonder paswoord.

Om toegang te krijgen tot je raspberry pi, kun je gebruik maken van putty. Dit is een SSH toegang waarbij je een gebruikersnaam en paswoord ingeeft.
Het is ook mogelijk om op een veilige manier toegang te krijgen zonder dat je telkens een paswoord moet ingeven. Dit doe je via SSH sleutels.
Het komt er op neer dat je een lange, onleesbare sleutel genereert die je toegang verschaft. In plaats van telkens je gebruikersnaam en paswoord te moeten ingeven, gebruik je die cryptische sleutel om toegang te verkrijgen.
Interesse om het niveau van je regenwaterput te meten met een Raspberry Pi? Je leest er meer over in ons artikel Meet het niveau van je regenwaterput.

Genereren van de sleutel

Je kunt hiervoor PuTTYGen gebruiken. Dit is de PuTTY Key Generator. Deze wordt meegeïnstalleerd met putty.

Klik op Generate om een RSA sleutel van 2048 bits te genereren. Dit is veilig genoeg voor de meeste doeleinden.
Na het klikken moet je je muis bewegen in het scherm. Putty gebruikt de muisbewegingen om willekeurige getallen te verzamelen die niet kunnen voorspeld worden door een eventuele hacker.
Als de balk volledig groen is, krijg je de gegenereerde sleutel te zien:
Nu kun je de publieke sleutel en de private sleutel opslaan door op de ‘Save public key’ en ‘Save private key’ knoppen te klikken.
Sla je publieke sleutel op als een .txt bestand:
en je private sleutel als een .ppk bestand:
Bij het bewaren van je private sleutel, krijg je de vraag of je zeker weet dat je je private sleutel zonder wachtwoord (passphrase) wilt opslaan.
Kies hier ‘Yes’.

Configureren van de sleutel

Om de sleutel te gebruiken, moet je nog je Raspberry Pi configureren en Putty.

Configuratie Raspberry Pi

Als je je sleutels hebt, kun je je raspberry pi configureren.
Login op je rpi en tik volgende commando’s. Let op: zorg ervoor dat dit in de directory gebeurt waarin je terechtkomt als je net ingelogd bent.
Na het commando nano opent de text editor. Plak hierin je publieke sleutel en bewaar het bestand (Ctrl-X + yes en enter drukken).

Configuratie Putty

Ga in Putty naar Connection > SSH > Auth. Daar kun je je private sleutel bestand kiezen die je daarnet bewaard hebt.

Inloggen op je Raspberry Pi

Vanaf nu kun je in Putty je connectienaam opgeven zoals gewoonlijk en klikken op ‘open’ om de verbinding te maken.

Let wel: het is nog steeds mogelijk om in te loggen met een gebruikersnaam en paswoord als je de SSH sleutel bestanden niet gebruikt.

Wil je inloggen zonder telkens in Putty de private sleutel te moeten kiezen en zonder je gebruikersnaam nog te moeten intikken, dan kun je Putty via de commando prompt gebruiken:

putty [IP_RaspberryPI] -l pi -i private_key.ppk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *