Hou slakken uit je moestuin: 7 tips

Hou slakken uit je moestuin: 7 tips

Slakken in de moestuin zijn geen pretje voor de enthousiaste moestuiniers. Gelukkig bestaan er een aantal trucjes voor minder slakken.

Er zijn 2 soorten slakken: huisjesslakken en naaktslakken. Het zijn vooral de naaktslakken die de grootste schade aanrichten in de moestuin. Slakken eten zowat alles en zeker de frisse, groene blaadjes van net ontluikende plantjes zijn een lekkernij.

Slakken zijn nuttig

Vergeet niet dat slakken nuttige diertjes zijn. Ze maken zich nuttig door rottend afval, dode bladeren en kleine dode diertjes op te ruimen en om te zetten in voedingsstoffen voor de bodem. Bovendien zijn ze zelf een lekkernij voor vele vogels, egels en padden in je tuin. Vermijd dus zeker het gebruik van chemische middelen.

Minder slakken in je tuin

Als je maar een paar slakken in je tuin hebt, is er geen probleem. Heb je meer slakken dan je opgroeiende plantjes aankunnen, dan kun je een paar dingen uitproberen:

  1. Vang de slakken. Dit is het eenvoudigste en meest milieuvriendelijke. Je loopt regelmatig rond in je tuin en pakt de slakken op, eventueel met een speciale slakkentang. Wat je er daarna mee doet? Heb je kippen? Voer ze aan je kippen. Je kunt ze natuurlijk ook doden (als je dat over je hart kunt krijgen) of ze ergens verder uitzetten (Denk er wel aan dat de buren het waarschijnlijk niet zullen appreciëren als je ze vlakbij hen uitzet). ‘s Morgens is het ideale moment om op slakkenjacht te gaan.
  2. Aaltjes tegen slakken. In de winkel kun je nematoden (aaltjes) kopen. Deze aaltjes dringen in de slak, blijven daar en vermenigvuldigen zich. De slak stopt met eten en sterft. De gestorven slakken zijn niet giftig voor de vogels en egels.
  3. Weg versperren. Slakken houden niet van scherpe materialen. Leg daarom eierschalen of houtsnippers rond je planten. Koffiedik zou ook werken. Er bestaan ook speciale ringen om je plantjes in te planten, zodat er geen slakken bij kunnen. Ook koperen ringen houden slakken weg. Door het contact met een koperen ring, krijgt een slak een schokje.
  4. Lok de slakken. Je kunt een stukje karton in je tuin leggen of een biervalletje maken. Hierbij graaf je een kommetje een beetje in en vul je dit met bier. De slakken komen op het bier af. Ook een rabarberblad in je tuin leggen helpt: de slakken komen naar de onderkant van het blad. Je kunt ze dan regelmatig plukken.
  5. Tuin in evenwicht. Probeer te zorgen voor een tuin waarin er voldoende natuurlijke vijanden voor slakken zijn. Lok vogels en egels en padden in je tuin. Zij vinden slakken heerlijk. Vogels lok je door een vogelhuisje in je tuin te plaatsen en in de winter voldoende voer te voorzien.
  6. Geurende kruiden. Plant sterk geurende kruiden tussen je jonge plantjes. Tijm, bieslook en salie houden slakken weg.
  7. Beperk vochtige plaatsen in je tuin. Ruim regelmatig afgevallen bladeren, dood hout en stenen op in je moestuin. Slakken houden ervan en komen ‘s nachts tevoorschijn om je jonge plantjes op te eten. Geef daarom ook nooit ‘s avonds water aan je planten, maar doe dit ‘s ochtends.

Slakken zijn levende wezens

Bij het bestrijden van slakken is het belangrijk om te beseffen dat het levende wezens zijn. Doe ze dus niet onnodig lijden en verwijder enkel slakken indien ze een serieuze bedreiging voor je plantjes vormen.

Dit doe je beter niet:

  • Zout strooien op slakken. Hierdoor drogen ze uit en gaan dood, op een heel dieronvriendelijke manier. Bovendien is zout slecht voor je bodem. Doe dit dus zeker niet.
  • Chemische middelen gebruiken. Denk aan de natuurlijke vijanden van de slak die de dode slakken zullen opeten.
  • Slakkenkorrels gebruiken. De meeste korrels zijn slecht voor de vogels en egels. Toch slakkenkorrels gebruiken? Kies dan voor ecologische korrels.

Heb jij nog tips bij een teveel aan slakken? Laat het zeker weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *