Hou je verzameling onder controle

Hou je verzameling onder controle

Waarom verzamelen we toch steeds? En brengen die spullen ons voldoende plezier, geluk of rust? Ontdek hoe je je verzameling onder controle houdt.

Oorsprong van verzamelen

Als je de geschiedenisboeken raadpleegt, merk je dat de mens al heel lang een jager-verzamelaar is. Vroeger was dat nodig, maar nu is dat toch anders. Als je honger hebt en niets om te eten in je huis, dan zijn er mogelijkheden genoeg om toch je hongergevoel te stillen. Zo kun je een supermarkt binnenstappen en de nodige boodschappen doen om een heerlijke maaltijd te bereiden. Of je stapt een leuk restaurant binnen en bestelt iets van de menukaart. Of je bestelt iets online en laat het thuis leveren.

Waarom verzamelen?

Waarom zou je in tijden waar het eigenlijk niet meer noodzakelijk is om iets te verzamelen, toch nog spullen verzamelen? Een aantal redenen:

 • Het kan een hobby zijn. Je kunt bijvoorbeeld postzegels, stickers of bierviltjes verzamelen.
 • Uit nostalgie. Je hecht aan de spullen die je hebt een emotionele waarde. Wegens de herinneringen die aan de spullen gekoppeld zijn, kun je er geen afscheid van nemen.
 • Als statussymbool. Je haalt bijvoorbeeld steeds de nieuwste technologische snufjes in huis. Dit gebruik je om collega’s, vrienden en familie te tonen hoe goed jij het wel niet hebt en om ze te laten opkijken naar jou.
 • Uit verveling. Je hebt weinig hobby’s en verveelt je. Door te shoppen verdwijnt je verveling maar kom je telkens thuis met nieuwe spullen.
 • Angstgevoelens. Je denkt dat er een oorlog zal uitbreken of onvoldoende eten in de rekken van de supermarkt zal liggen. Daarom heb je steeds een voldoende voorraad voedsel, drank en basis verzorgingsproducten in huis.
 • Verzamelstoornis. In gevallen waarbij je dwangmatig bepaalde objecten verzamelt en ze niet wil wegdoen, kun je spreken van een verzamelstoornis. Meer hierover vind je bij 5 vragen over een verzamelstoornis.

Hou je verzameling onder controle

Hoe hou je de controle over je verzameling en zorg je ervoor dat je er geen slaaf van wordt?

 • Beperk je verzamelingen. Heb je een tijdje postzegels verzamelt en wil je starten met een verzameling oude munten, overweeg dan om je postzegelverzameling weg te doen. Misschien kun je er nog geld aan verdienen of er een andere postzegelverzamelaar gelukkig mee maken.
 • Zoek een leuke hobby. Dit is voornamelijk van belang als je spullen verzamelt uit verveling of angst. Door bezig te zijn met je hobby (winkelen is in dit geval niet de geschikte hobby), kun je in een flow terechtkomen. Op die manier ga je plezier halen uit je hobby en minder bezig zijn met je verveling of je angsten.
 • Een vaste plaats. Zorg dat je spullen een eigen plekje hebben, je ze netjes op orde zet en er voldoende zorg voor draagt. Ruim ook regelmatig op zodat je spullen netjes blijven.
 • Gebruik de beschikbare ruimte. Het heeft geen zin om steeds extra kasten of andere opbergruimte aan te schaffen. Shop je graag? Zorg dat je kledij steeds in 1 kast past. Past het er niet meer in? In plaats van een extra kast aan te schaffen, doe je wat van je kledij weg. Misschien kun je iemand er nog gelukkig mee maken of kun je er nog wat aan verdienen. Verzamel je alle knutselwerkjes van je kinderen omdat je er veel emotionele waarde aan hecht? Maak er een foto van en gooi ze dan weg. De foto’s kun je gebruiken als achtergrondfoto op je gsm of je computer  of je maakt een mooie fotocollage of fotoshow.
 • Beperk inkomende spullen. De spullen die je huis niet binnenkomen, zijn de spullen waar je minst werk aan hebt: je hoeft ze geen plaatsje te geven of te onderhouden. Bedenk daarom altijd voor je iets koopt: kan ik dit wel echt gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *