Hoe voeg je elke applicatie toe aan het Windows verkenner contextmenu?

Wil je soms ook het contextmenu aanpassen (dit is het menu dat je verkrijgt als je rechts klikt op een bestand in de verkenner) om een applicatie toe te voegen? Met de nodige voorzichtigheid kun je dit eenvoudig zelf doen.

Als je geen angst hebt om te wijzigen in de registry van Windows, dan kun je eenvoudig elke applicatie toevoegen in het contextmenu van Windows verkenner.  En dat in 3 eenvoudige stappen.

Let op: de registry bevat essentiële informatie om Windows goed te laten draaien. Controleer dus goed wat je doet!

  1. Open de registry editor. Ga hiervoor naar het startmenu of druk op de Windows toets + R.  Tik vervolgens ‘regedit’ in en klik op ‘OK’.
    registry_regedit
  2. Ga naar de locatie HKEY_CLASSES_ROOT*shell en voeg een sleutel toe door rechts te klikken op ‘shell’ en te kiezen voor ‘Nieuw’ -> ‘Sleutel’. Geef hier de naam op die je wilt zien wanneer je rechts klikt in Windows verkenner. Voeg vervolgens op dezelfde manier een sleutel ‘command’ toe. Let op: hier moet je deze naam gebruiken.
    registry_hkey_classes_root_shellregistry_addkeyregistry_key_added
  3. Voeg de applicatie toe. Dubbelklik op de tekenreeks ‘(standaard)’ van de sleutel HKEY_CLASSES_ROOT*shell[naam in contextmenu]command om deze te editeren en tik de naam van de applicatie in. Let op: het kan nodig zijn om hier het volledige pad van de applicatie in te geven (je kunt dit testen door de applicatie op te starten vanuit het startmenu). Voeg een spatie en ‘%1’ toe om de bestandsnaam door te geven naar de applicatie. Voorbeeld om kladblok op te starten en het geselecteerde bestand te openen:
    registry_add_command

Als je nu rechts klikt op een bestand in Windows verkenner, dan zie je je toegevoegde item:

registry_test

Eén gedachte over “ Hoe voeg je elke applicatie toe aan het Windows verkenner contextmenu?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *